VATROGASCI IZ JUŽNOG VELSA ODUŠEVLJENI SU SRBIJOM: Dirnula me jednostavnost Srba i njihova otvorenost! (VIDEO)
Vatrogasci iz Južnog Velsa u tradicionalnoj poseti Srbiji, Foto: Filip Plavčić

SJAJNA PRIČA

VATROGASCI IZ JUŽNOG VELSA ODUŠEVLJENI SU SRBIJOM: Dirnula me jednostavnost Srba i njihova otvorenost! (VIDEO)

Sada već tradicionalno pred novogodišnje praznike ulepšavaju praznike i vatrogascima, ali i deci u Sremskoj Mitrovici i Rumi

Objavljeno:

Vatrogasci iz Južnog Velsa posetili su Srbiju po prvi put pre tri decenije. Tada su videli vatrogasna vozila koja su daleko starija od onih koje koriste oni.

To ih je navelo da iniciraju humanitarnu misiju "Blazing to Serbia", kojom pomažu svojim kolegama dovozeći im kamione i premu. Posle nekoliko godina uspeli su da se povežu sa Crvenim krstom, ali i drugim lokalnim organizacijama.

foto: Filip Plavčić

Sada već tradicionalno pred novogodišnje praznike ulepšavaju praznike i vatrogascima, ali i deci u Sremskoj Mitrovici i Rumi.

Ove godine došli su u petodnevnu posetu. Najpre su bili na sastanku u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a potom u poseti Crvenom krstu u Sremskoj Mitrovici, gde su pakovali božićne paketiće. Paketiće su podelili deci u selu Martinci, te posetili dečaka sa cerbalnom paralizom. Paketići su podeljeni i deci u Sremskoj Mitrovici u prostorijama Crvenog Krsta, i to deci korisnicima pomoći ove ustanove. Jedan od vatrogasaca bio je obučen kao Deda Mraz.

foto: Filip Plavčić

Ekipa Espreso.co.rs provela je dan sa ovim izvanrednim ljudima, koji su zavoleli Srbiju i koji o njoj govore mnogo lepše nego što bismo to mi sami ikada uspeli.

Sa jednim od njih razgovarali smo o tome kada je prvi put doša u posetu Srbiji, kako mu se dopada ovde, kao i šta je to što ga je najviše dirnulo u posetama Srbiji. Njegova priča o našim ljudima i našoj zemlji, možda je jedna od najlepših priča koje smo u poslednje vreme čuli.

foto: Filip Plavčić

Na dnevni red došlo je i nekoliko pitanja o politici i muzici.

Razgovarali smo i o tradiciji ispijanja rakije i o tome da li mu se njen ukus dopada. Ipak, najdirljiviji deo celog razgovora je priča o dečaku sa cerebalnom paralizom, čija je majka, prema rečima Stiva Logana oličenje optimizma, kao i priča o srpskoj porodici vatrogasca čiji je on bio gost.

foto: Printscreen

Ceo intervju pogledajte u videu:

- Zovem se Stiv Logan. Bio sam vatrogasac 37 godina. Penzionisao sam se 31. decembra, prošle godine. Uključen sam u projekat "Blazing to Serbia" otkako je počeo, još od 2007. godine. Ovo je moja 33. poseta Srbiji - započeo je svoju priču ovaj vatrogasac.

foto: Printscreen

Stiv Logan priča za Espreso kako je prvi put u Srbiju došao 2007. godine, te kako mu se "kao i sve dobre stvari u životu i to desilo slučajno".

Postoji nekoliko stvari koje su ga posebno dirnuli prilikom poseta. Iz poslednje posete izdvaja majku dečaka sa cerebalnom paralizom koja ga je iznenadila svojim optimizmom. Istakao je i to što Srbi neguju prijateljstvo, porodicu i tradiciju. Dirnuo ga je način na koji su ga njegovi prijatelji Srbi dočekali u svoj dom.

- Ovo je priča koju u Velsu često pričam i koja govori mnogo o prirodi Srba. Bio sam pozvan u dom jednog od vatrogasaca iz Sremske Mitrovice. I kako to obično biva sa Srbima, ponudio je čašu rakije. Objasnio je kako očevi prave rakiju i kako postoje rakije koje se čuvaju za posebne prilike - za rođenje, za venčanje itd. Onda je rekao da će da otvori rakiju u čast svog prijatelja iz Velsa. Sišao je u podrum i doneo flašu rakije. Sipao je za tri vatrogasca koji su bili tu sa mnom. Ispričao nam je da je njegov otac tu rakiju napravio pre 50 godina, pre nego što je umro. Kada sam počeo da razmišljam o tome shvatio sam da je taj čovek koji me ni ne poznaje dobro bio spreman da mi da nešto što ne može da zameni - ispričao je Stiv.

Dodao je i to kako je dirljiva sama činjenica što je bio pozvan u dom ovog čoveka, a ne u neki bar na piće. Mnogo mu je značilo, prema njegovim rečima, i spremnost da ga pozovu da upozna njegovu porodicu, prijatelje...

- To je tako jednostavan gest, a mnogo znači. I upravo to objašnjava kakvi su Srbi u odnosima sa drugim ljudima - objašnjava on.

Na pitanje o tome da li se zalaže za ostanak u EU ili je za Bregzit, te za koju opciju će da se odluči na predstojećim izborima u Velikoj Britaniji, Stiv kaže da neodlučnost po ovom pitanju umara i da čeka da izbori budu i prođu i da konačno svi nastave sa životima.

- Lično, biću srećan kada izbori budu i prođu. Napustimo EU, bio je to demokratski proces i živimo. Nastavimo sa životima - iskren je Logan.

Na pitanje Garet Bejl ili Ijan Raš, bez premišljanja odgovara "Bejl", a na Menik Strit Pričers ili Super Furi Enimals preporučuje Toma Džonsa kao najbolju opciju.

Stiv Logan za kraj je poželeo srećnu novu godinu celoj Srbiji, i to na Velškom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.