DRŽAVI ZA POREZ NAJVIŠE DUGUJE MIŠKOVIĆ! Među prvih deset top dužnika još jedan poznati biznismen!
Marko Mišković, Foto: Nemanja Pančić

OTKRIVENO

DRŽAVI ZA POREZ NAJVIŠE DUGUJE MIŠKOVIĆ! Među prvih deset top dužnika još jedan poznati biznismen!

Drugi najveći dužnik je kompanija Magma Prom iz Šapca koja državi za porez duguje 990 miliona dinara ili osam miliona evra

Objavljeno:

Najveći poreski dužnik u Srbiji je kompanija Mera Invest koja državi za porez duguje 1,08 milijardi dinara ili nešto više od devet miiliona evra, navodi se na spisku najvećih poreskih dužnika u koji je "Blic Biznis" imao uvid.

Vlasnik Mera investa je kiparska kompanija Mera Investment Fund Limited sa Kipra. Kako je vidljivo iz dokumenta sa arbitraže ove kiparske kompanije protiv Republike Srbije, koji je vođen pred Međunarodnim centrom za regulisanje investicionih sporova (ICSID, Case No. ARB/17/12), vlasnik Mera Investment Fund Limited je Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića.

U dokumentima sa arbitraže navedeno je da je Mera Investment Fund Limited kompanija koja je 2006. osnovana na ostrvu Kirasao u Holandskim Antilima. Potom je 2008. godine preregistrovana na Kipru, što je ozvaničeno 2009. U istom dokumentu navodi se da je stopostotni vlasnik kompanije Mera Investment Fund Limited panamska kompanija Parmidoli Investment Corp, čiji je jedini vlasnik Marko Mišković.

Drugi najveći dužnik je kompanija Magma Prom iz Šapca koja državi za porez duguje 990 miliona dinara ili osam miliona evra. Ovu kompaniju Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici dovodi u vezu za biznismenom Miroslavom Bogićevićem.

Treći najveći dužnik je kompanija Dunav Grupa Agregati. Ova firma državi duguje nešto manje od 800 miliona dinara. Prema podacima APR vlasnik ove kompanije je Dunav grupa DOO, čiji je direktor poznati biznismen Dušan Borovica.

foto: Dragan Kadić, Profimedia, Ilustacija

Među prvih deset najvećih dužnika je i kompanija Zekstra grupa koja je godinama bila u vlasništvu biznismena Dragana Đurića, a koji se danas vodi kao direktor ovog preduzeća. Ova kompanija, prema podacima Poreske uprave danas državi za porez duguje 524 miliona dinara i prema visini poreskog duga zauzima deveto mesto.

Na listi najvećih dužnika koji se vode kao pravna lica su i kompanije Putevi Užice koji duguju 193 miliona dinara. Vlasnik ove kompanije je Vasilije Mićić.

Oko 116 miliona dinara duguje i Industrija poljoprivrednih mašina Zmaj, dok valjevski biznismen Vidoje Vujić duguje nešto više od 75 miliona dinara i to preko firme Vujuć Gradnja u kojoj je suvlasnik sa udelom od 48 odsto.

Na spisku aktivnih pravnih lica se nalazi 394 poreska dužnika, 2.423 preduzetnika i 800 pravnih lica u stečaju. Prvih deset najvećih poreskih dužnika, pravnih lica, državi duguje nešto više od 7 milijardi dinara.

Preduzetnik iz Lapova dužan 121 milion

Na spisku Poreske uprave nalazi se i 2.423 preduzetnika. Najveći dužnik na ovoj listi je Samostalna zanatsko-građevinska radnja SWM Ljubomir Opina iz Lapova, sa dugom od 121.409.489 dinara.

Na drugom mestu je “Metalijum” iz Ćuprije Miodraga Jerinića sa nešto više od 120 miliona dinara, a treći na spisku je SZTR za uzgoj tovnih pilića “Almanda” Gorana Latinovića iz Novog Sada, sa nepunih 104 miliona dinara duga. Više od 100 miliona dinara duguje i radnja za proizvodnju drvene ambalaže i trgovinu “Jovana Stilet” iz Jagodine (101.803.419).

Među prvih 10 preduzetnika po visini poreskog duga su i Srđan Kostić iz Grocke, Bero Berat Vejselović iz Novog Pazara, Jelena Ivanović iz Novog Sada i Zvonimir Đokić iz Niša. Svi oni duguju Poreskoj upravi više od 80 miliona dinara na ime neizmirenih obaveza.

Beobanka duguje 28 miliona evra

Na spisku Poreske uprave nalaze se i firme u stečaju, a one pojedinačno imaju mnogo veća poreska dugovanja, merena milijardama dinara. Tako se na prvih nekoliko mesta nalaze banke, dok je najveći dužnik Beobanka koja duguje 33 milijarde dinara (oko 28 miliona evra). Nju po visini duga prati Investbanka od koje Poreska uprava potražuje 24 milijardi dinara.

Pored domaćih banki, među najvećim dužnicima koji su u stečaju nalazi se i preduzeće "Zastava automobili" koje duguje 7,6 milijardi dinara (blizu 6,5 miliona evra), kompanija za proizvodnju mesa "Agroživ" od koje Poreska uprava potražuje 796 miliona dinara i industrija odeće "Prvi Maj" iz Pirota koja duguje 756 miliona dinara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.