NOVI DETALJI DRAME U VRTIĆU U TRSTENIKU! Stručnjaci isključuju ono U ŠTA SU SVI SUMNJALI
Trstenički pedijatri navode da je kod sve dece primećeno povraćanje i stomačne tegobe, Foto: Pritnscreen

biće poznat uzrok

NOVI DETALJI DRAME U VRTIĆU U TRSTENIKU! Stručnjaci isključuju ono U ŠTA SU SVI SUMNJALI

Dr Mirjana Avramović iz Zavoda za javno zdravlje predočava za “Novosti” da se u ovom trenutku ne zna šta je uzrok tegobama

Objavljeno:

Stručnjaci za sada isključuju mogućnost da je salmonela prouzrokovala stomačne tegobe kod 40-oro dece i dela zaposlenih u trsteničkim vrtićima, a rezultati epidemiološkog i sanitarnog nadzora Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu biće poznati kroz par dana. Mališani su prema podacima Pedijatrijske službe Doma zdravlja u Trsteniku, gde su se kao i Hitnoj službi, javljali uznemireni roditelji sa decom, imali u laboratorijskim analizama povećan broj leukocita i neutrofila,ali kod stanja praćenog povraćanjem i bollvima u stomaku, nije zabeležena i visoka temperatura.

Dr Mirjana Avramović iz Zavoda za javno zdravlje predočava za “Novosti” da se u ovom trenutku ne zna šta je uzrok tegobama.

- Uzeti su uzorci namirnica,koje su deca konzumirala, brisevi sa ruku zaposlenih u kuhinji i radnih površina, a naložen je i vanredni sanitarni pregled radnika,kao i pojačane higijenske mere i dezinfekcija u celom vrtiću, pre svega u kuhinjskom bloku -napominje za “Novosti” dr Mirjana Avramović,načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavod za javno zdravlje Kruševac.

- Već preduzete mere daju rezultate, budući da novih slučajeva nema, a sedmoro dece koja su zadržana u bolnici se osećaju dobro.

Trstenički pedijatri navode da je kod sve dece primećeno povraćanje i stomačne tegobe.

- Deca su postajala bleda, dehidrirana, a prve laboratorijske analize pokazale su da možemo na osnovu iskustva da isključimo salmonelu ili virus, ali sačekaćemo reč epidemiologa-napominje spec.pedijatrije dr Bojan Pecić,načelnik pedijatrije DZ Trstenik.

Iz trsteničke hitne pomoći upućeno je 35-oro dece,ali se njih 13-oro javilo Opštoj bolnici u Kruševcu. Na Dečijem odeljenju ih je zadržano sedmoro.Kao što su “Novosti” ranije objavile,po prijemu su urađene neophodne analize i terapija je dala rezultate i očekuje se njihov skori potpuno oporavak. U Predškolskoj ustanovi “Biseri” ranije su naveli za “Novosti” da se i deca i odrasli sa sličnim simptomima javljaju lekarima i u Kruševcu i u Trsteniku, i da dok ne stignu rezultati ne mogu da budu sigurni o čemu je reč.

DRUŠTVENE MREŽE USIJANE

Brojne poruke uplašenih roditelja čija su deca zbrinjavana u hitnim službama od juče kruže društvenim mrežama. Ima onih koji krivicu vide isključivo u hrani u obdaništima i onih koji smatraju da je to u pitanju stomačni virus.

- Dečiji dispanzer pun,u oba vrtića deca povraćaju, šta se dešava-samo su neki od dramatičnih objava zabrinutih roditelja na društvenim mrežama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.