ORDEN MILOŠA VELIKOG KOJI SE PRODAJE JE LAŽAN? Nema dokaza da je postojao, a cifra prodaje je da se smrzneš!
Ordenje, Foto: Printscreen/Emedals

DA LI JE?

ORDEN MILOŠA VELIKOG KOJI SE PRODAJE JE LAŽAN? Nema dokaza da je postojao, a cifra prodaje je da se smrzneš!

Ne postoji nijedan dokaz da je Orden Miloša Velikog sa brilijantima čija je prodaja oglašena na sajtu jedne strane aukcijske kuće zaista postojao!

Objavljeno: 10.12.2019. 20:48h
  • 2

Nakon informacije da Kanađanin hrvatskog porekla, Beri Turk, traži 220.000 dolara za orden za koga tvrdi da je namenski napravljen za kralja Aleksandra Obrenovića, portal Srbija Danas je konsultovao eksperta za srpska istorijska znamenja, koji je izrazio ozbiljnu sumnju u autentičnost samog odrena.

- Nesporna je činjenica da se na svetskim aukcijama pojavljuju razni predmeti vezani za našu zemlju. Neki od tih predmeta mogu imati istorijsku vrednost, ali većina predstavlja uobičajene predmete koji se mogu pronaći i u Srbiji, tako da, osim određene finansijske vrednosti, nemaju neku posebnu muzejsku vrednost. Za poslednjih tridesetak godina koliko pratim međunarodne aukcije mogli bismo na prste da nabrojimo predmete za koje je trebalo da se zainteresuju nasi muzeji – kaže naš sagovornik.

Turk je prodaju ordena oglasio na sajtu široj javnosti nepoznate aukcijske kuće "Emedals" čiji je Hrvat navodno i vlasnik. Na sajtu se navodi da je orden napravljen u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera 1898. godine i to namenski za kralja Aleksandra Obrenovića.

foto: Printscreen/Emedals

Naš sagovornik napominje da se često događa da su pojedini antikviteti koji se pojavljuju na stranim aukcijama u najmanju ruku sumnjivog porekla:

- Njihovo postojanje je istorijski veoma upitno i lako dobiju prostor na međunarodnim aukcijama jer te aukcije ne poznaju toliko dobro istorijat naše zemlje, a i prevashodni interes im je zarada. Kada kod ugledne aukcijske kuće osporite autentičnost nekog predmeta one će takav predmet povući sa aukcije jer ne žele da ugroze svoj kredibilitet. To ne važi za manje aukcijske kuće.

Prema njegovim rečima slična je priča i sa Ordenom Miloša Velikog sa brilijantima.

- Pre svega, ne postoji ni jedan dokument koji bi ukazivao da je takav orden ikada izrađen. Pod dva, ne postoji ni jedna slika niti fotografija bilo kog nosioca takvog ordena. Naglašavam da je takav orden mogao biti izrađen u poslednjoj deceniji XIX veka, a tada je fotografija bila uobičajena stvar. Orden sa brilijantima su mogli da nose kralj ili kraljica, ili su ga oni mogli pokloniti stranoj krunisanoj glavi, a o čemu ne postoje dokazi. Takođe, sama izrada ordena nije u skladu sa kvalitetom izrade ordena, koji su u tom periodu rađeni u Beču – kaže naš sagovornik.

Bonus video:

(Espreso.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media