VATIKAN KRIJE NAJSTRAŠNIJU TAJNU JASENOVCA: Sve zavisi od PAPE
Foto: Profimedia, Printscreen/Twittre, Ilustracija

ISTORIJA

VATIKAN KRIJE NAJSTRAŠNIJU TAJNU JASENOVCA: Sve zavisi od PAPE

Na pitanje lista da li očekuje da se čudo zaista i dogodi na proleće, za kada je najavljeno otvaranje vatikanske arhive iz vremena pape Pija Dvanaestog, Umeljić je rekao da je ubeđen da Vatikan neće potpuno otvoriti arhive

Objavljeno: 07:33h

Tačan broj žrtava koncentracionog logora Jasenovac u profašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata biće jedino moguće utvrditi ako se "jednog dana desi čudo" i Vatikan potpuno otvori za javnost svoje arhive iz tog vremena, izjavio je istoričar Vladimir Umeljić.

"I dalje smatram da mi, nažalost, ne znamo taj broj, jer je veliki deo dokumentacije uništen u Brozovo vreme, kako bi se taj genocid prikrio... U Jasenovcu se broj žrtava meri stotinama hiljada, to je sigurno", kaže za današnje Večernje novosti Umeljić, naučnik, teolog i istoričar iz Nemačke.

Na pitanje lista da li očekuje da se čudo zaista i dogodi na proleće, za kada je najavljeno otvaranje vatikanske arhive iz vremena pape Pija Dvanaestog, Umeljić je rekao da je ubeđen da Vatikan neće potpuno otvoriti arhive.

"Baciće 'nekoliko kockica', ali selekcija će biti izvršena pre nego što dođe do pompeznog otvaranja arhiva", smatra istoričar.

List piše da je Umeljić, koji je posvetio decenije istraživanju fenomena genocida nad Srbima, osmislio termin "srbocid", koji se od 2005. godine citira u naučnim krugovima, ali u Srbiji još nije dovoljno prihvaćen.

"Srbocid je zločin genocida koji je NDH od 1941. do 1945. počinio nad Srbima. U svojoj knjizi 'Srbi i genocidni 20. vek' potvrdio sam srbocid dokumentima Vermahta i obaveštajnih službi i iz diplomatskih izvora Hitlerove Nemačke, tadašnjih saveznika NDH. Srbocid je 'terminus tehnikus' smišljen radi brzog prepoznavanja tog zločina. Jevreji imaju termin Holokaust, kod Roma imamo porajmos", dodao je Umeljić.

Na pitanje da prokomentariše reviziju istorije koja je u zamahu u Hrvatskoj, pogotovo kada je reč o zločinima NDH, on kaže da se ne treba spuštati na nivo aktuelnih hrvatskih istoričara.

"To što oni rade su notorne laži i frazeološko isprazno iživljavanje. Dokle god argumenti stoje na našoj strani, kad-tad će istina prodreti u svet", rekao je Umeljić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.