MUČENA PTICA SE ZAPETLJALA IZMEĐU 4 DRVETA, UGINULA JE KAO U KAVEZU: Dobrilina smrt splet nesrećnih okolnosti!
Dobrila, Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

PRETUŽNO

MUČENA PTICA SE ZAPETLJALA IZMEĐU 4 DRVETA, UGINULA JE KAO U KAVEZU: Dobrilina smrt splet nesrećnih okolnosti!

Smrt najpoznatije i najvoljenije ženke beloglavog supa, Dobrile sa Uvca, najverovatnije je splet nesrećnih okolnosti, ocenila je direktorka Specijalnog rezervata „Uvac“ Miljka Dučić za Radio Beograd...

Objavljeno:

Fotografije sa mesta gde je pronađena, i kako je pronađena Dobrila "potresni su za svakog čoveka, naročito ljubitelje prirode i ugroženih vrsta ptica", ocenila je Dučićeva i dodala da je vest o Dobrilinoj smrti naročito pogodila čuvare rezervata koji su pticu pratili i, po njenom povratku iz Turske, zbližili se sa njom.

foto: RINA

„Dobrila je bila i popularna i omiljena ptica, i cela priča oko nje je nosila pozitivnu energiju. Nekako je uspela da svojim postojanjem i srećnim spasavanjem iz Turske bude primer odlične saradnje kako se u zaštiti neke ugrožene vrste mogu ujediniti ne samo institucije u jednoj zemlji nego i zemlje između sebe“, rekla je Miljka Dučić za Radio Beograd.

foto: RINA

Ženka beloglavog supa prošlog proleća izlegla se na liticama Uvca. Prilikom markiranja, zbog svoje mirnoće, umiljatosti i pitomosti, dobila je ime Dobrila.

Dobrilina smrt je, po svemu sudeći, splet nesrećnih okolnosti. Pronađena u neposrednoj blizini gnezda gde se prošle godine ispilila kod Orlovice, gde se najčešće i vraćala jer je često viđana na hranilištu.

„To stenje, gde je kolonija beloglavih supova na Uvcu i nastanjena, obraslo je visokim šibljem. Bukvalno je zarobljena između četiri drveta kao u kavezu. Tako je telo i pronađeno“, emotivno je ispričala Miljka Dučić.

Prema njenim rečima, odašiljač koji je Dobrila ponela 25. maja na puštanju u prirodu poslednjih dana davao je čudne signale, kao da se ptica kretala stotinak metara oko svog matičnog gnezda.

Avionom iz Turske

U žižu javnosti Dobrila je došla prošle godine, kada je nestala, a onda, nakon više meseci, u dosta lošem stanju, pronađena u Turskoj.

Posle dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti. Međutim, kako se ptica nije oporavila, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u Srbiju, u matičnu koloniju na Uvcu.

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžua Bilgiča, turska avio-kompanija „Turkiš erlajns“ obezbedila je besplatan prevoz za Dobrilu do Beograda.

„Turkiš erlajns“ je snimio i dokumentarni film o njenom nesvakidašnjem putovanju avionom.

Beloglavi sup je veoma retka ptica, koja pripada zaštićenoj vrsti. Jedan je od najvećih čistača prirode.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.