NAKON 5 GODINA ISTRAŽIVANJA: Tone zlata leže u otpadu kod Bora!
Zlato, ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

otkriće!

NAKON 5 GODINA ISTRAŽIVANJA: Tone zlata leže u otpadu kod Bora!

Na osnovu tih istraživanja, za šta su srpski partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cenama metala, "zarobljeno" više od 720 miliona dolara

Objavljeno: 06.12.2019. 09:58h
  • 1

Ispitivanje površine od 10.000 kvadratnih kilometara na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka potvrdilo je da se tu nalazi rudarski otpad iz kojeg bi se, uz primenu najnovije tehnologije, moglo "izvući" oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrednost veća od 720 miliona dolara.

Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet "Akita", došli su do fantastičnih podataka, potvrdio je za današnje "Večernje novosti" Mile Bugarin, direktor IRM-a.

"Pre pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Univerzitet 'Akita' počeli su projekat, vredan pet miliona dolara, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje", objašnjava Bugarin.

Na osnovu tih istraživanja, za šta su srpski partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cenama metala, "zarobljeno" više od 720 miliona dolara.

Sagovornik lista ističe da bi sledeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinela i vađenju bakra, zlata i izvesne količine srebra iz rudarskog otpada sa tog područja.

Bonus video:

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media