DEČAK JE U PROKUPLJU LEŽAO U BOLNICI I NIKO GA NIJE POSETIO: Učenici Medicinske škole slučajno otkrili TUŽNU ISTINU
Deca, ilustracija, Foto: Printskrin/RTS

tuga!

DEČAK JE U PROKUPLJU LEŽAO U BOLNICI I NIKO GA NIJE POSETIO: Učenici Medicinske škole slučajno otkrili TUŽNU ISTINU

Nakon smrti oca, pre sedam godina, Aca živi sa majkom Milijanom i bolesnom sestrom, od očeve penzije i dečjeg dodatka

Objavljeno:

Jedanaestogodišnji Aleksandar iz Kuršumlije, zbog bolesti, dve nedelje je proveo na Odeljenju pedijatrije prokupačke bolnice. Njegovo lečenje prošlo bi nezapaženo da učenici Medicinske škole u Prokuplju, koji su ovde bili na praksi, nisu primetili da ga niko ne posećuje. Njihova, ali i humanost osoblja, koja je usledila, otkrila je i drugu stranu priče ovog dečaka i njegove porodice.

Nakon smrti oca, pre sedam godina, Aca živi sa majkom Milijanom i bolesnom sestrom, od očeve penzije i dečjeg dodatka.

Oko 12.000 hiljada sve skupa. Vidim da ne mogu da živim sa tim sama. Jedan lek se plaća 2700 a ova se dva ne plaćaju, a Acini lekovi još 1700 dinara", priča Milijana Mijatović, iz Kuršumlije.

Zbog imanja, koje je posedovao njen suprug, ne mogu da ostvare ni pravo na socijalnu pomoć. Bez dovoljno ogreva i hrane, strahuju kako će prebroditi predstojeću zimu.

Teška životna priča ove porodice, ostala bi najverovatnije daleko od očiju javnosti da Aleksandar nije ležao u prokupačkoj bolnici uglavnom bez poseta, ali i ponuda, koje se donose bolesnicima.

Nisam imala novac. Za novac koji je trebalo da dam za autobus, kupila sam deci obuću, kaže Milijana.

Da Aca nije pacijent kao većina ostalih na odeljenju, primetili su učenici trećeg tri razreda Medicinske škole u Prokuplju, koji su ovde bili na praksi, kao i medicinsko osoblje.

„Pitali su me gde ti je mama ili tata. Ja sam rekao mama mi je otišla kod sestre. I šta su ti kupili oni, šta su ti doneli? Slatkiše, sok i pidžamu", priča Aleksandar Mijatović, iz Kuršumlije.

„Mi sami toj deci, koja su u tom momentu prepuštena nama, pomažemo onoliko koliko smo u mogućnosti. Obezbedimo pižamu, trenerku, nešto u čemu će biti, sredstva za higijenu. Vrlo često ako nemaju novca da kupe neki neophodan lek ili sakupimo novac da se vrate kući", kaže dr Radiša Perović, načelnik Odeljenja pedijatrije.

Aca se u međuvremenu vratio školskim obavezama, a humanost budućih medicinara širi se i na ostale prokupačke škole, koje u saradnji sa Crvenim krstom uveliko prikuplaju pomoć za ovu porodicu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.