SELI SMO U APOLO 11, GLEDALI PRESEK LJUDSKOG OKA, IZMERILI OTKUCAJE SRCA: Ovo su sva čuda sa Sajma nauke! (VIDEO)
Trinaesti Festival nauke otvoren je danas u Beogradu , Foto: Espreso.co.rs

zanimljivo iskustvo

SELI SMO U APOLO 11, GLEDALI PRESEK LJUDSKOG OKA, IZMERILI OTKUCAJE SRCA: Ovo su sva čuda sa Sajma nauke! (VIDEO)

Trinaesti Festival nauke otvoren je danas u Beogradu

Objavljeno:
Jovana Korica

Trinaesti Festival nauke otvoren je danas u Beogradu. Cilj je približiti i ukombinovati nauku i tehnologiju, kažu izlagači.

Među posetiocima najviše je bilo onih najmlađih koji su sa oduševljenjem trčali od štanda do štanda nastojeći da upiju što više znanja.

Ipak, jedan od možda najimpresivnijih postavki je ona koja motiviše i podiže svest o značaju reciklaže. Nalazi se na samom ulazu, a simulira čuveni Apolo 11.

Apolo 11 bila je svemirska misija koja je prvi put spustila ljude na Mesec, 20. jula 1969. godine sa Nil Armstrongom, Baz Oldrinom i Majkl Kolinsom.

Ekipa Espreso.co.rs obrela se danas unutar prostora koji podseća na komandni modul Apola 11, koji je ujedno i jedini deo koji se vratio na Zemlju. Naučnici danas veruju kako bez primene aluminijuma put na Mesec tada ne bi bio moguć.

Ipak, njegova osnovna namena na ovogodišnjem sajmu jeste da ukaže na značaj reciklaže, pa se tako kapsula "oglašava" svaki put kada se pravilno odlaže otpad.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Takođe, ovo mesto idealno je i da saznate sve ono što vas zanima o plućima, njihovom zdravlju i kapacitetu.

foto: Espreso.co.rs

Ukoliko želite da na najneobičniji mogući način saznate koliko otkucaja srca imate u minuti i to je moguće. Sve što je potrebno jeste da sednete, prst zavučete u crnu diodu i da gledate u monitor.

foto: Espreso.co.rs

- Ovde imamo jednu crnu diodu i fotootpornik. Fotootpornik je otpornik čija se otpornost smenjuje u zavisnosti od toga kolika količina svetlosti dopire do njega. Kada ubacimo prst unutra, smanjimo količinu svetlosti, ali pored toga ona se i dalje menja, jer u prstu teče krv. Kada ubacite prst, mi dobijamo signal koji se menja, on je zasigurno od krvi, jer je to jedina promenljiva stvar. Ona jednostavno struji - objasnili su nam izlagači.

Takođe, ako ste se zapitali kako to vide psi, kako mačke, kako miševi, i to je moguće.

Naime, mlada generacija naučnika napravila je mobilnu aplikaciju koja ukazuje na to kako koja životinja vidi u odnosu na čoveka. Ali su u tome otišli korak dalje, pomoću tehnologije omogućili su ljudima da iskuse kako to vide životinje.

Mi smo se uverili da mačke vide najbolje među životinjama, dok miševi žive u gotovo potpunom mraku.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Za one radoznalce sa dobrim stomakom tu je mikroskop pod kojim može da se vidi presek ljudskog oka. Naša ekipa najkraće se zadržala pred ovim prizorom.

foto: Espreso.co.rs

Električni bicikl s druke strane, višestruko nagrađivani patent, čini se kao savršena ideja. Ekološki izvanredno rešenje, dovoljno brzo prevozno sredstvo, a udobnije i komfornije u odnosu na trotinet.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

UV soba ispunjena je UV lampama. One se najčešće nalaze u diskotekama. Pokazuju nam koliko zapravo šta flurescira. Najmlađim posetiocima bilo je zanimljivo da se slikaju u ogledalu šestougla, koji je povezan sa računarom, a unutar njega nalazi se UV lampa. Ona daje drugačiju predstavu.

I mi smo se oprobali. Zid koji se nalazio iza naših leđa na fotografiji je umesto beo bio blav.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

Tu su i "Radioaktivna soba“ i "Kabina sumnje“, ali i mogućnost da se suprotstavi udarima vetra i nauči kako iskoristiti njegovu energiju ili pak isprobavanje sopstvenih veština na naučnom igralištu sa nesvakidašnjim interaktivnim eksponatima.

Tu je i naučni top, ali i vanvremenska priča o evoluciji i različitim mitovima nastalim u vezi sa njom.

Patenti robota, čuveni Teslini izumi, saznanja o tome kako se ranije uzimao otisak vilice, a kako pomoću lasera samo su deo naučnog "šarenila" koje ovih dana možete da posetite među zidovima Beogradskog sajma.

Ni slučajno nemojte da propustite ni igrice čije akcije se pokreću pomoću refleksije mišića, niti specijalno staklo koje će vam dati privid da se rukujete samo sa sobom.

foto: Espreso.co.rs

A što je, najbitnije, i da se uživite u ulogu naučnik i istraživača...

1 / 24 Foto: Espreso.co.rs

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.