SRBIJA REHABILITUJE DRAŽINOG VOJVODU RASINSKOG! Ovaj PROCES izazvao je novi RAT Srba, OPET se KOLJEMO zbog istorije
Četnici i partizani u sukobu, ilustracija, Foto: Prentscren, Wikipedia

BRUKA

SRBIJA REHABILITUJE DRAŽINOG VOJVODU RASINSKOG! Ovaj PROCES izazvao je novi RAT Srba, OPET se KOLJEMO zbog istorije

Novi razlog za podele...

Objavljeno:

Pred Višim sudom u Beogradu pokrenut je postupak rehabilitacije pukovnika i komandanta četničkoga Rasinskog korpusa Dragutina Keserovića. Još jedan u nizu postupaka koji je podelio Srbiju!

I dok porodica, POKS i sledbenici Dragoljuba Draže Mihailovića pozdravljaju ovaj proces, predstavnici SUBNOR-a i sledbenici komunizma su oštri protivnici rehabilitacije vojvode Rasinskoga.

Protivnici ove rehabilitacije i sledbenici komunizma najviše se pozivaju na ratovanje četničkih jedinica pod vođstvom Keserovića protiv partizana, kao i na streljanje jednog od njih 1941. godine u Krivoj Reci i to po izričitoj naredbi vojvode.

Takođe na teret Keserovića stavljaju i naredbu koju je pukovnik Dragutin Keserović izdao Mirku Tomaševiću, a od njega je tražio još snaga (vojnika) za napad na partizane u Velikom Jastrebcu, taj napad i naređenje izdato je 1942. godine.

Zbog svih ovih i još mnogo drugih stvari Dragutin Keserović je 1945. godine osuđen na kaznu smrti streljanjem.

Pukovnik Dragutin Keserović je streljan 17. avgusta 1945. godine u Beogradu na još uvek nepoznatoj lokaciji.

Zagovornici rehabilitacije vojvode Rasinskoga s druge strane negiraju sve ove navode.

- Očekujemo još jednu zvaničnu potrvdu čistote četničke antifašističke borbe i rehabilitaciju još jednog velikog srpskog sina. Vreme je da sve komunističke laži padnu u vodu i da istina pravedne uloge Jugoslovenske vojske u Otadžbini više nikada ne bude dovedena u pitanje. Pukovnik Keserović je uz rame sa generalom Dražom Mihailovićem branio našu otadžbinu i proročki je predvideo da će komunisti ukinuti demokratiju, oduzimati zemlju, zabraniti veru, ukinuti sve što je srpsko i raskomadati Srbiju. Verujemo da sud neće podleći pritiscima i da će junak Dragutin Keserović posthumno biti rehabilitovan, što će vratiti nepravedno oduzetu čast i dostojanstvo njegovoj porodici, izjavio je zamenik predsednika POKS, Mirko Čikiriz.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) očekuje da četnički vojvoda Dragutin Keserović sudskom odlukom bude u potpunosti rehabilitovan, jer je jasno da su ga komunisti u montiranom sudskom procesu 1945. godine osudili na smrt, oduzeli mu sva građanska prava kao i celokupnu imovinu.

POKS podseća da je Dragutin Keserović bio major u vojsci Kraljevine Jugoslavije, a da je tokom Drugog svetskog rata bio komandant četničkog Rasinskog korpusa i da jes tigao do čina pukovnika. Sredinom 1942. godine proglašen je za vojvodu kopaoničkog.

Za svoje zasluge odlikovan je ordenom „Miloša Obilića“ i ordenom „Albanske spomenice“, dok ga je u Drugom svetskom ratu Kralj Petar, na predlog Vrhovne Komande, odlikovao ordenom „Karađorđeve zvezde sa mačevima I reda“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.