NAKON ŠTO JE VUČIĆ POSETIO RUSIJU, STIGLA PORUKA IZ NATO: Srbija ima prava da gradi prijateljstva s kim želi!
NATO, ilustracija, Foto: Profimedia

oglasili se

NAKON ŠTO JE VUČIĆ POSETIO RUSIJU, STIGLA PORUKA IZ NATO: Srbija ima prava da gradi prijateljstva s kim želi!

Govoreći o odluci Srbije o vojnoj neutralnosti, Apaturaj je rekao da će sve zemlje koje odluče da zadrže neutralnost morati da daju više za odbranu nego one koje su u sklopu neke alijanse

Objavljeno:

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja Džejms Apaturaj izjavio je da Srbija ima pravo da sklapa partnerstvo sa svim zemljama sa kojima želi, kao i da NATO neće zemljama nametati koje odluke da donose.

On je na samitu NATO u Londonu, na brifingu za novinare sa Zapadnog Balkana, rekao da NATO poštuje suverene odluke svake od zemalja, bilo da je političke ili ekonomske prirode, prenose Nezavisne.

- Želimo da naglasimo da želimo da budemo aktivni u regionu da pomognemo promociju reformi i da pomognemo evroatlantskoj budućnosti onih zemalja koje to žele - rekao je Apaturaj.

Govoreći o odluci Srbije o vojnoj neutralnosti, Apaturaj je rekao da će sve zemlje koje odluče da zadrže neutralnost morati da daju više za odbranu nego one koje su u sklopu neke alijanse.

Apaturaj je kazao i da je pažnja NATO na region zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina snažno porasla, najviše zbog delovanja Rusije i Kine.

Upitan da prokomentariše kako NATO vidi podnošenje dokumenta Program reformi BiH i da li on predstavlja Godišnji nacionalni program u sklopu Akcionog plana za članstvo, Apaturaj je rekao da je za NATO najvažnije da će taj dokument omogućiti nastavak reformi u sektoru odbrane, za koji kaže da je jedna od najuspešnijih reformi u zemlji.

- Pozdravljamo što je ovo pitanje došlo do određene vrste rešenja. Osim toga, ovaj program nam daje podlogu za pružanje dodatne podrške u onim oblastima koje je BiH identifkovala da želi da se reformiše - rekao je on i dodao da NATO ne želi da se išta nameće BiH.

- Takođe, drago nam je da je podnošenje ovog dokumenta omogućilo formiranje novih vlasti, ali to nikada nije bio uslov NATO - rekao je Apaturaj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.