DRŽAVA UŠTEDELA VIŠE OD MILIJARDU DINARA: Stigli podaci, ovo je IZVANREDNO!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

Neverovatne cifre!

DRŽAVA UŠTEDELA VIŠE OD MILIJARDU DINARA: Stigli podaci, ovo je IZVANREDNO!

Od početka rada Pravosudno-informacionog sistema razmenjeno je više od četiri miliona elektronskih upita

Objavljeno: 14:33h

Od početka rada Pravosudno-informacionog sistema, odnosno platforme za elektronsku razmenu podataka u pravosudju, razmenjeno je više od četiri miliona elektronskih upita, čime je uštedjena gotovo 1,1 milijarda dinara, saopštilo je danas Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde je istaklo da je od 2017. godine povezalo ukupno 19 baza podataka iz 14 državnih i pravosudnih organa, što je do sada rezultiralo sa ukupno 4.284.757 elektronskih upita, koji su zamenili 8.569.514 dopisa u papiru.

- Posmatrajući rad službenika, uštedjeno je 8.208 meseci njihovog rada, na čemu je uštedjeno 613.721.669 dinara - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da su povezani organi oslobodjeni razmene papirnih dopisa i pisama, ponovnog unošenja podataka u sopstvene informacione sisteme radi pretrage i čuvanja podataka, troškova kancelarijskog materijala, što je dovelo do pomenutih ušteda.

- U toku je izrada modula za pristup podacima o licima protiv kojih se vodi istraga, licima protiv kojih se vodi krivični postupak i kaznenoj evidenciji pravnih lica - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da planiran razvoj podrazumeva proširivanje tog sistema novim veb servisima ka bazama podataka kako pravosudja tako i drugih državnih organa.

Ministarstvo je ocenilo da elektronska razmena podataka direktno doprinosi unapredjenju efikasnosti pravosudja i da omogućava trenutan uvid u podatke koji su od značaja za vodjenje postupaka, jednim klikom, nasuprot dugotrajnom "putovanju dopisa" u papiru.

U okviru Pravosudno-informacionog sistema danas su dostupni setovi podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Agencije za privredne registre, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, prekršajnih sudova, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Republičkog geodetskog zavoda, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Takodje, dostupni su podaci i Narodne banke Srbije, sudova opšte nadležnosti, javnih beležnika, Republičkog javnog tužilaštva, Poreske uprave, Republičkog zavoda za statistiku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.