ŽENE KOJE ŽELE DECU SUTRA MORAJU DA ISPOŠTUJU 1 OBIČAJ! Srbi sutra slave VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE!
Bogorodica, Foto: Printscreen

SUTRA POSTITE!

ŽENE KOJE ŽELE DECU SUTRA MORAJU DA ISPOŠTUJU 1 OBIČAJ! Srbi sutra slave VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE!

Prema narodnim verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva 4. decembra obeležava jedan od najvećih praznika posvećenih majci Božjoj, Vavedenje Presvete Bogorodice.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i predstavlja spomen na dan kada je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu. Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Prema narodnim verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na sutrašnji dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju decu, odlaze u manastir Crkvicu gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

Na sutrašnji praznik dobro je otići na službu u crkvu. Crveno slovo, post je obavezan. Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, pa će bratsvo srpske carske lavre proslaviti praznik svoje zaštitnice i zaštitnice čitavog Atosa. Prema predanju, Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

Na pravoslavnim ikonama posvećenim ovom prazniku slika se Bogorodica u pratnji devojaka sa upaljenim voštanicama, a jedna od najlepših predstava je slavska ikona manastira Hilandar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.