350.000 JEFTINIH DIZELAŠA DOLAZI NA BALKAN: Sledi MASOVNA migracija automobila
Automobili izgubili svoju vrednost, Foto: News1/Zorana Jevtić

šok

350.000 JEFTINIH DIZELAŠA DOLAZI NA BALKAN: Sledi MASOVNA migracija automobila

Nemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrane, odnosno, ograničenja, tzv. ekoloških zona

Objavljeno:

Nakon skandala s Volkswagen, u kojem je otkriveno da je kompanija varala na emisijama CO2 na više od 11 miliona dizelaša, sve više evuropskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila, što u nepovoljan položaj stavlja preprodavače rabljenih automobila.

- Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu rešiti zbog tih zabrana. Evo, Passat dizel, euro 6, novi automobil koji inače stoji 28 hiljada evra, danas ne mogu ga prodati ni za 21 hiljada evra, govori Akaygun Hasan, vlasnik prodavaonice polovnih automobila u Nemačkoj. Prema podacima nemačkog udruženja trgovaca automobilima, dizel automobil star tri godine, s 45 hiljada pređenih kilometara, izgubilo je polovinu svoje vrednosti, a u rukama nemačkih trgovaca takvih je automobila ostalo 350 hiljada, ukupne vrednosti pet milijardi ecra, koji ne mogu naći svog kupca.

foto: Ilustracija, Nemanja Pančić

Nemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrane, odnosno, ograničenja, tzv. ekoloških zona, koje su u zadnjih nekoliko godina uvedene u 50-ak nemačkih gradova. Tako je, na primer, dizelašima zabranjeno da ulaze u dve ulice u centru Štutgarda i u tri ulice u Hamburgu, a prema najavama, zabrane će u budućnosti biti još i rigoroznije. Istim stopama kreću i u Milanu i Londonu.

- Svi mi govore teraj auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko, prepričava jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što nemački autodileri i čine. U 2018. godine izvoz polovnih automobila na istočno i jugoistočno europsko tržište iz Nemačke bio je 226 tisuća vozila, a to je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, prije Volkswagenovog skandala, kada ih je izvezeno 142 hiljada.

U Hrvatsku je tako samo lani iz Nemačke došlo 7500 automobila, što predstavlja ekstreman porast od 90 posto u odnosu na godine pre.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.