ŽRTVA JEDNE SRPSKE MAJKE STAJE U OVU FOTOGRAFIJU: Despot je teško bolestan, nema toga što je za MAMU DEJANU TEŠKO
Despot Stanković, Foto: Facebook

MAMA HEROINA

ŽRTVA JEDNE SRPSKE MAJKE STAJE U OVU FOTOGRAFIJU: Despot je teško bolestan, nema toga što je za MAMU DEJANU TEŠKO

Naše malo Despotu znači sve! Budimo humani! Pomozimo Despotu!

Objavljeno:
Suzana Trajković

Despot Stanković ima samo godinu dana.

On je preveremeno rođena beba i dijagnostikovana mu je epilepsija. Rođen je u 27. nedelji trudnoće, a odmah po rođenju je reanimiran, ali već četvtog dana po rođenju, dolazi do perforacije želuca. Sedmog dana života javljaju se prve konvulzije, vremenom se kod Despota detaljnijom analizom dijagnostikovala epilepsija, Vestov sindrom.

Zbog ekstremne nezrelosti deteta po rođenju dolazi do izliva krvi na mozgu, iz čega se razvija Hidrocefalus. Ugrađen mu je VP šant. Kao posledica svih komplikacija mozak je pretrpeo ogromno oštećenje.

Despot ne sedi, ne prati pogledom, ne smeje se, ne reaguje na okolinu, hrani se preko PEG-a. Zbog stanja i načina na koji se hrani svakodnevno mu je potreban medicinski propratni materijal. Da bi se poboljšalo opšte stanje, da bi dočekali prvi osmeh, neophodna mu je intezivna i kontinuirana fizikalna terapija, objasnila nam je njegova mama.

- Despotova moždana masa ne može da se razvije bez fizikalne terapije. Da bi on napredovao, potrebne su mu terapije dva puta dnevno, u trajanju od pola sata ili sat, zavisno od njegovog trenutnog stanja - priča Dejana, Despotova mama.

Oni se trenutno nalaze u Tiršovoj, iz drugog puta u poslednjih mesec dana.

- Najpre smo tamo bili do prošle srede, pa smo se posle pauze od nekoliko dana vratili opet. Tu smo smešteni da bi se pratilo Despotovo stanje i da bi mu se promenila terapija za epilepsiju. U međuvremenu je dobio i infekciju disajnih puteva, pa se borimo i sa tim.

Inače, Dejana Stanković na društvenim mrežama objavila je svoju i sinovljevu fotografiju iz sobe u Tiršovoj. Naime, na slici se vidi Dejana koja leži na pomoćnom ležaju, dok Despot spava u krevecu.

foto: Facebook

U opisu fotografije je napisala:

- Da li ste nekad razmišljali o neki svakodnevnim sitnicama? Kao što je na primer krevet? Baš sada lezim na ovom mom krevetu koji je nastao iz moje mašte pomoću štapa i kanapa. Razmisljam - lepo je imati krevet, mekan, udoban, ali kad ga nemaš dobar je i ovaj. U svakom slučaju bolji je nego stolica. Budite zahvalni za sitnice, i setite se toga da nije sve tako crno. Oko mene su svi zidovi šareni. Laku noc i nemojte da me pitate sutra zašto kljakavo hodam - napisala je ova mama heroina.

Ona je u jednoj fotografiji i opisu iste pokazala svu požrtvovanost i ljubav jedne majke.

Kako kaže, u Srbiji može samo da se moli da se ne razboli.

- Nije osoblje bolnica krivo. Oni zaista žele da rade, da nam pomognu, u što boljim uslovima. Ipak, jednostavno, kada su određene bolesti u pitanju, i postoji nekoliko dece koja čekaju na boks (potpunu izolaciju) u bolnici, situacija je ovakva. Ipak, sve to prođe, a najbitnije je da nam dete bude dobro, a to gde ću prenoćiti, i nije toliko važno - kaže skromna mama Dejana.

Za Espreso, ova heroina ispričala je kakva sve odricanja trpe zbog suituacije u kojoj se nalaze.

- Nalazim se u Tiršovoj, 24 sata dnevno. Majka ne mora da bude tu, ali je jednostavno poželjno, zbog deteta. Mislim da tu najveću žrtvu podnosi moj suprug, jer imamo još jednog sinčića od dve i po godine. Suprug je taj koji je rastrzan na hiljadu strana. On ide na posao, čuva sina, dolazi u bolnicu u posetu, donosi nam stvari... Ipak, držimo se zajedno kao porodica, pomažu nam bližnji i to je ono što nam pomaže u svakodnevnoj borbi - ispričala je Dejana.

Naše malo Despotu znači sve! Budimo humani!

Pomozimo Despotu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 735 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human735 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555323-82

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004291.1 IBAN: RS35160005400004291183 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

foto: Budi Human

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.