RASPEĆE ISUSA SA 7 RANA! Ne zna se da li su mu još 2 napravili SRBI, MUSLIMANI ILI HRVATI! DONET JE IZ SREBRENICE
Soko grad, ilustracija, Foto: Filip Plavčić

MISTERIJA SOKO GRADA

RASPEĆE ISUSA SA 7 RANA! Ne zna se da li su mu još 2 napravili SRBI, MUSLIMANI ILI HRVATI! DONET JE IZ SREBRENICE

Raspeće je stiglo iz Bosne i bilo je prodato otpadu u Ljuboviji, i to za vreme nasrećnog obračuna, devedesetih godina...

Objavljeno: 21:07h
Jelena Jovanović

Soko grad je poslednjih godina postao poznato hodočasničko mesto i izletište ovog kraja. U tradiciji srpskog naroda ima posebno značenje.

Karakterističan po tome što nikada nije vojno osvojen i kao takav predstavljao je sinonim nepobedivosti i jedan je od poslednjih bastiona turske vlasti u Srbiji.

foto: Filip Plavčić

Ne zna se tačan datum nastanka Sokola kao i njegove razvojne faze jer arheološka iskopavanja na ovom lokalitetu nikada nisu vršena.

Manastir je zadužbina episkopa šabačkog gospodina Lavrentija. Posvećen je Sv. vladici Nikolaju Velimiroviću koji se slavi 03.maja. Crkva, u čijem oltaru se čuva deo moštiju Sv. Vladike Nikolaja, sagrađena je 1994. godine i pripada moravskom stilu.

foto: Filip Plavčić

U krugu manastirskog kompleksa nalazi se muzej, konak i veći smeštajni objekat "Dom Nikolaja Velimirovića", koji raspolaže smeštajnim kapacitetom koji može da primi 200 gostiju.

foto: Filip Plavčić

U muzeju se nalazi "Razevska seoska soba", a nju čini razboj, sanduk za spremu, peškiri, marame, opanci i jelek, košulje, pantalone, lutka.

1 / 2 Foto: Filip Plavčić

Sve je uklopljeno u sobu, a sama postava privlači dosta pažnje.

foto: Filip Plavčić

Takođe, muzej krasi i raspeće Hrista sa sedam rana koje je nepoznata osoba donela iz Srebrenice.

Naime, Raspeće je stiglo iz Bosne i bilo je prodato otpadu u Ljuboviji, i to za vreme nasrećnog obračuna, devedesetih godina.

Kao što se vidi, tada su ova dva kuršuma pogodila i nedužnog Spasitelja. I Gospod naš, koji je dvadeset stoleća nosio na sebi pet dana, zadobio je od naše generacije još dve - i to najveće, piše u opisu, ispod fotografije Isusa.

foto: Filip Plavčić

Nije poznato da li ga je ranila ruka srpska, musilmanska ili hrvatska, a kao što piše, to nije ni važno.

Nije važno od čije ruke je zadobio dodatne rane jer smo svi Njegova deca, te ga rane podjednako bole. Žalosno je što je to doživeo baš od naše generacije i na kraju drugog milenijuma kad je očekivao da mu zahvalimo za sve što je učinio za nas decu njegovu, kroz vekove i što ovako grešni ulazimo u treći milenijum, piše ispod Raspeća.

foto: Filip Plavčić

Soko grad je krio mnoge mračne tajne, a mnogi su stava da je on bio najveće mučilište Srba.

Grad će kao takav biti potreban Turcima u svim budućim ratnim operacijama, a posebno u odbrani rudnika i puteva iz Bosne i Srbije.

Dobrica Ćosić je i sam jednom prilikom izjavio "Ko ovlada ovim planinski vencem, otključao je vrata Srbije".

Više o istorijatu Soko grada, možete pročitati OVDE.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.