U SRBIJI ŽIVI 700.000 OSOBA SA INVALIDITETOM, SUTRA JE NJIHOV DAN: Ovo su samo neki od problema koje imaju!
Osobe sa inavliditetom, Foto: Dragan Kadić

sUTRA JE NJIHOV DAN!

U SRBIJI ŽIVI 700.000 OSOBA SA INVALIDITETOM, SUTRA JE NJIHOV DAN: Ovo su samo neki od problema koje imaju!

Osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim problemima

Objavljeno:

U susret 3. decembru, Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman naveo je danas da se procenjuje da u Srbiji oko 700.000 osoba ima neki oblik invaliditeta i da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa brojnim problemima.

Pre svega se suočavaju sa problemom siromaštva, nezaposlenosti, društvene izolacije i diskriminacije, saopštio je Pokrajinski ombudsman.

Obrazovanje, kretanje, dostupnost...

Problemi postoje, navodi se, i u oblasti obrazovanja, primeni osnovnih instituta socijalne zaštite, slobodi kretanja i pristupačnosti zgrada javne vlasti, kao i kretanja unutar tih zgrada, ograničenim kapacitetima ustanova za smeštaj osoba sa invaliditetom, kao i problemima u oblasti zdravstvene zašštite, a naročito u zaštiti reproduktivnih prava žena sa invaliditetom.

Na zakonodavnom planu u Srbiji su učinjeni značajni pomaci. U praksi su, međutim, pozitivni pomaci sporiji, zbog čega osobe sa invaliditetom ne mogu na ravnopravan i aktivan način učestvovati u životu zajednice.

Iako su suočene sa brojnim problemima, osobe sa invaliditetom se ne obraćaju u velikom broju Pokrajinskom ombudsmanu, kaže se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman apeluje na medije da u svom izveštavanju poštuju urođeno dostojanstvo osoba sa invaliditetom, njihovu individualnu autonomiju i pravo da odlučuju o svom životu.

Diskriminacija, stereotipi, predrasude

Po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, to je jedan od načina da se neutralizuju i obesnaže stereotipi i predrasude koje prate osobe sa invaliditetom.

Pokrajinski ombudsman je izričit u stanovištu da invaliditet nije i da nikad ne može postati razlog za nedostojanstven život. Kao delu ljudskog roda, osobama sa invaliditetom pripadaju sva ljudska prava i osnovne slobode, bez ikakve diskriminacije, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.