STIGLE NAJBOLJE MOGUĆE VESTI ZA SRBIJU: Ovo će MNOGO da nam znači svima!
Ilustracija, Foto: SHUTTERSTOCK

odlično

STIGLE NAJBOLJE MOGUĆE VESTI ZA SRBIJU: Ovo će MNOGO da nam znači svima!

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru građevinarstva

Objavljeno:

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2019. godine iznosio je 4,8 procenta u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u trećem tromesečju zabeležio rast od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru građevinarstva, čak 34,7 posto, zatim u sekjtoru informisanje i komunikacije (7,7%) i u trgovini na veliko i malo i popravkama motornih vozila, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane, (5,4%).

Kada je reč o agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su u trećem kvartalu povećani za 3,1 odsto na godišnjem nivou, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,3, a izdaci za finalnu potrošnju države za 4,6 procenata.

Bruto investicije u osnovna sredstva su zabeležile rast od 17,3 odsto, izvoz robe i usluga za10,2 odsto, i uvoz robe i usluga za 11,4 procenata, navodi se u saopštenju

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.