DIŽEM GLAS ZA MAME! Bebe šetale centrom Beograda
U Beogradu je održana inicijativa "Mame su zakon", Foto: Printscreen/Tanjug

poslali jasnu poruku

DIŽEM GLAS ZA MAME! Bebe šetale centrom Beograda

Osnovni zahtev učesnika protesta je da nijedna majka dok je na porodiljskom odsustvu ne prima naknadu manju od republičkog minimalca

Objavljeno:

U Beogradu je održan inicijative „Mame su zakon“ pod sloganom „Dižem glas za mame“, čiji cilj je konačno usvajanje izmena zakona finansijskoj podršci porodici sa decom. Neke mame primaju samo 100 dinara mesečno, kažu iz inicijative...

Učesnici protesta su ispred Vlade Srbije još jednom ponovili svoje zahteve da se neophodne izmene zakona usvoje, posle čega su se razišli. Oni su ukazali na loš položaj dela porodilja u Srbiji i naglasili da neke od njih dobijaju samo 100 dinara mesečno.

Pozvali su resornog ministra Zorana Đorđevića da ispuni ranija obećanja i angažuje se da problemi porodilja u Srbiji konačno budu rešeni, javlja naš reporter.

Osnovni zahtev učesnika protesta je da nijedna majka dok je na porodiljskom odsustvu ne prima naknadu manju od republičkog minimalca. Drugi zahtevi se odnose na manje dece sa invaliditetom, majke privrednice i majke koje najviše zarađuju.

foto: Printscreen/Facebook/Mame su zakon

Jedna od organizatorki protesta Tatjana Macura je okupljenima ispred Vlade Srbije rekla da Inicijativa "Mame su zakon" dobijaju poruke da majke mesečno dobijaju i 800 dinara, a da se javila i majka koja dobija nešto više od 100 dinara. "Šta možete, gospodo iz Vlade, mesečno da kupite za 150 dinara. Da li možete da kupite najobičniju dohranu za dete", pitala je Macura.

Učesnicima se obratio i jedan tata, koji je poručio da ispraća drugare u inostranstvo da sa devojkama zasnuju porodice, da se tome mora stati na put i da Srbija više ne bude zemlja odlazaka...

Na protestu su iznete kritike što na njega nije došao niko od političara koji donose odluke da se obrati okupljenima.

Skup je obezbeđivalo par policajaca, okupljanje ispred Vlade trajalo je 15 -20 minuta, a za atmosferu bile su zadužene devojke bubnjari.

Protest je počeo ispred Narodne skupštine, odakle su okupljeni šetali do Vlade Srbije. Okupljeno je bilo oko 100 učesnika, a među njima su bile mame i tate koje su gurale kolica sa bebama i nosili balone, javlja naš reporter.

„Cilj akcije je da izvršimo pritisak na Ministarstvo za rad i Ministarstvo finansija da se u skupštinsku proceduru konačno upute suštinske izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je na snazi već 17 meseci i koji mame i buduće mame ostavlja u neizvesnosti kada im je finansijska podrška najneophodnija“, objašnjavaju organizatori.

U okviru ove akcije, poručuju, obići će nekoliko gradova Srbije i na centralnim trgovima pročitati otvoreno pismo namenjeno ministru rada i ministru finansija.

Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom u primeni je od 1. jula 2018. godine, iako ima pozitivnih strana, posebno je oštetio nekoliko kategorija žena. Najviše štete pretrpele su porodilje koje imaju veća primanja od tri prosečne republičke plate.

Nijedna porodilja u Srbiji ne sme da dobije platu ispod minimalne zagarantovane zarade, a period obračuna na porodiljskom mora se vratiti na nekadašnjih 12 meseci umesto sadašnjih 18 meseci pre otvaranja bolovanja. Takođe, nijedan mesec u kojem žena nije dobila ni dinara ne sme se obračunavati sa nulom, već kao u slučaju obračuna trudničkog odsustva, treba da se koristi minimalna zarada.

foto: Printscreen/Facebook/Mame su zakon

Ovo su najvažnije promene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koje su predložila udruženja "Centar za mame" i "Bebac", koja su istakla i da, s obzirom na to da je 2019. godina na izmaku, donosioci odluke moraju da uključe izmene pomenutog zakona u novi budžet.

U Predlogu zakona o budžetu za 2020. godinu za Ministarstvo rada predviđeno je nešto više od 65 milijardi dinara, što je za oko 2,8 milijardi više nego lane, ali stavka o dodatnim izdvajanjima za ovu oblast ne postoji.

"Nedopustivo je da ne postoji garantovani minimum porodiljske nadoknade za mame koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu, te se zbog toga dešava da neke od njih primaju po nekoliko stotina dinara", rekla je ranije Jovana Ružičić iz "Centra za mame" i dodaje: "Smatramo da je rešenje problema vraćanje na stari zakon, gde su one primale do pet prosečnih plata, za koliko su plaćale poreze i doprinose."

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.