ISPRAVKA: Priča o medicinskoj sestri koja živi u Nemačkoj i zarađuje više od 5.000 evra mesečno je izmišljena
Ilustracija, Foto: Profimedia

NETAČNA VEST

ISPRAVKA: Priča o medicinskoj sestri koja živi u Nemačkoj i zarađuje više od 5.000 evra mesečno je izmišljena

Ovaj tekst je ispravljen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba

Objavljeno: 09:10h

Na portalu Espreso je 1. juna 2019. godine objavljen tekst preuzet sa portala Novi.ba, u kojoj se govori o devojci iz Zenice, koja sada navodno radi u Nemačkoj kao medicinska sestra, i sada zarađuje veliku platu od koje je za 6 meseci kupila automobil i stan.

Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je reč o lažnoj vesti, odnosno da je priča o ovoj devojci izmišljena.

U ovom tekstu su ispravljeni naslov i sporni delovi teksta, u skladu sa navedenom analizom.

U prvobitnom tekstu je objavljena fotografija devojke u beloj uniformi, uz navode da je devojka rođena u Zenici radila tamo za platu od 600 KM, a da sada kao medicinska sestra u Nemačkoj zarađuje toliko da je za 6 meseci uspela da kupi manji stan u Bosni kao i automobil.

Kako piše portal Raskrinkavanje.ba, iako se tvrdnja o plati od 5.000 evra ne nalazi u samom tekstu, jasno je da plata medicinske sestre na početku karijere ne može biti tolika - prosečne plate medicinskih sestara u Nemačkoj su, kako je istražio portal Raskrinkavanje.ba - oko 2.200-2.500 evra.

Kako se napominje u ovoj analizi, čak i da je istina da je plata medicinske sestre 5.000 evra, i sa ovom platom je nemoguće za 6 meseci uštedeti dovoljno novca da se kupi stan i automobil.

Kad je reč o fotografiji koja je objavljena uz tekstove o ovoj navodnoj devojci iz Zenice, fotografija je preuzeta sa stranice Večernjih novosti, i objavljena je 2015. godine kao ilustracija članka koji govori o organizaciji "Reintegracija" iz Novog Pazara, i navodi se da se na njoj nalaze Belma i Dražena iz Priboja.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.