DEČAK LEPTIR DOBIJA ULICU MAJKA MALOG DESPOTA: Ako moj sin nije dočekao lek, neka se bar nešto zove po njemu!
Dečak sa psom

uLICA JE NAZVANA PO NJEMU

DEČAK LEPTIR DOBIJA ULICU MAJKA MALOG DESPOTA: Ako moj sin nije dočekao lek, neka se bar nešto zove po njemu!

Kad je moj sin preminuo, poželela sam da se po njemu, u znak sećanja na njega i njegove patnje u Bajinoj Bašti, nešto zove

Objavljeno:

Kad je moj sin preminuo, poželela sam da se po njemu, u znak sećanja na njega i njegove patnje u Bajinoj Bašti, nešto zove. Želja mi se ispunila.

Ovo su reči Sofije Lazić, majke 12-godišnjeg Despota Lazića, dečaka koji je 11. oktobra pogledao teškoj bolesti kože kod nas poznatoj kao deca leptiri koja ga je pratila celog života. Skupština opštine Bajina Bašta juče je usvojila predlog da se Ulica Radničkog bataljona, u kojoj je živeo namučeni dečak-heroj, preimenuje u Ulica Despota Lazića.

- Kada su mi lekari Instituta za majku i dete saopštili da je moj sin preminuo, pomislila sam da bi, ako već druge utehe nemam, bilo lepo da u Bajinoj Bašti nešto nosi ime po Despotu. Tu želju sam čuvala u sebi - poverila sa „Blicu“ Sofija Lazić.

Ona, njen suprug Aleksandar i sin Boris živeće u ulici koja će nositi ime njihovog sina i brata. Posle Despotove sahrane, priča, obratio joj se Zoran Raković, bajinobaštanski odbornik, drug iz detinjstva. Rekao je da će predložiti Skupštini opštine da ulica ponese Despotovo ime.

- Rekla sam mu: „Zorane, kao da mi čitaš misli“, i počela da plačem. Ako sin nije dočekao da pronađu lek za njegovu bolest, neka ovo bude način da ga se Bajina Bašta seća - kaže nesrećna majka.

Ulicu koja će se zvati po njemu Despot je više gledao kroz prozor, nego što se igrao po njoj. Prokleta bolest mu nije dozovolila srećno detinjstvo. Četiri godine je „Blic fondacija“ donacijama čitalaca pomagala lečenje mališana, Despot je kroz akciju „Srce za decu“ u više navrata uspevao da ujedini Srbiju u humanosti. Za inicijativu Zorana Rakovića, podržanu peticijom građana koji žive u Ulici Radničkog bataljona, glasali su svi do jednog odbornika SO Bajina Bašta.

- Despot nas je podsetio kako treba da budemo humani, saosećajni, dobri ljudi. Pomirio je sve razlike među nama i ujedinio nas u dobroti - kaže Raković.

Da bi Ulica Radničkog bataljona i zvanično postala Ulica Despota Lazića potrebno je da odluku Skupštine verifikuje nadležna opštinska komisija, a potom i resorno ministarstvo.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.