ČIČA DRAŽA JE BIO APISOV VOJNIK, CRNA RUKA MU JE SREDILA ORDEN LEGIJE ČASTI! Ovo je PRAVA istina o GORSKOM CARU
Dragutin Dimitrijević Apis i Dragoljub Draža Mihailović, Foto: Wikipedia

OTKRIVAMO!

ČIČA DRAŽA JE BIO APISOV VOJNIK, CRNA RUKA MU JE SREDILA ORDEN LEGIJE ČASTI! Ovo je PRAVA istina o GORSKOM CARU

Ovo niste znali...

Objavljeno:

Četnički đeneral i komandant JVuO Dragoljub Draža Mihailović imao je burnu prošlost. Za neke je Čiča heroj nad herojima, a za druge je Groski car izdajnik i saradnik okupatora.

Ipak, jedna stvar malo je poznata, a Espreso vam ekskluzivno otkriva. Čiča Draža kako ga u narodu vole zvati bio je simpatizer, vojnik pa i više od toga Dragutina Dimitrijevića Apisa i njegove organizacije "Ujedinjenje ili smrt".

Prema nekim zapisima i istoričarima ova pripadnost i veza mu je pomogla da dođe i do ordena koji je Dragoljub Draža Mihailović dobio od nekadašnjeg šefa Francuske i legendarni vođa francuskog Pokreta otpora protiv nacističke okupacije Šarla De Gola.

Ne, ovo nije još jedan od tekstova teorije zavera, ovo je sve bazirano na istorijskim činjenicama.

Naime, tokom Solunskog procesa 1916. i 1917. godine kada su Apisu i drugovima iz "Ujedinjenja ili smrt" sudili za veleizdaju pred sudom su se pojavila mnoga imena, kao svedoci ili kao optuženi, a svi su povezani sa ovom organizacijom.

Među tim imenima, a prvi put u vezi sa organizacijom "Ujedinjenje ili smrt" pojavljuje se i ime Dragoljub Draža Mihailović.

Naime, prema istorijskim zapisima proces je održan pred Velikim vojnim sudom u kasarni Treće armije u Solunu. Suđenje je vodio general Miroslav Milisavljević, a tužilac je bio pukovnik Ljubomir Dabić. Interesantno je da su tokom procesa na klupi svedoka defilovale neke kasnije jako značajne istorijske ličnosti.

foto: Wikipedia

U statusu svedoka optužbe, izvedeni su mnogi pripadnici vojske, oficiri i podoficiri koji su potvrdili nalaze optužnice. Oficiri Milan Nedić, Dušan Simović, Milutin Nedić, Draža Mihailović i Mustafa Golubić odbili su da učestvuju u procesu.

Ovo je prva zvanična veza Apisa i Draže Mihailovića, a prema mnogim istoričarima organizacija "Ujedinjenje ili smrt" imala je velikog udela u odluci da Šarl De Gol odlikuje Ordenom Legije časti Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Naime, iz zapisa iz Arhiva Jugoslavije, a u koje je Espreso.co.rs imao uvid, tačnije u dosijeu Božina Simića može se videti veza De Gola, "Ujedinjenja ili smrt" i Draže Mihailovića.

Tu piše sledeće:

„Sve dok je bio u De Gaulle-ovom komitetu nastoji da učvrsti odnose između Rusa i Francuza. Drug Milan Kojen koji je došao iz Londona, kaže da je Simić tada zauzimao stav „prosovjetskog Mihailovićevog Srbina", pre prodiranja istine o borbi naših naroda u savezničko javno mnenje. U to doba, prema istom izvoru, Simić je uspeo da De Gaulle odlikuje Dražu Mihailovića ordenom Legije časti".

Podsetimo Božin Simić (1881‒1966) je bio učesnik Majskog prevrata (1903), član četničke akcije (srpske revolucionarne akcije), komita u Makedoniji, član Narodne odbrane, organizacije „Ujedinjenje ili smrt" (takozvane „Crne ruke"), član lože „Ujedinjenje", organizator ustanka Ise Boljetinca u dogovoru sa Milovanom Milovanovićem...

foto: Wikipedia

Osuđen je na 20 godina robije u procesu protiv Apisa i Crnorukaca 1917. g. dok je boravio u Rusiji i komandovao jugoslovenskom dobrovoljačkom divizijom, bio je u emigraciji do 1935. godine... Učestvovao je u puču 27. marta 1941. Bombardovanje Beograda zateklo ga je u Moskvi. Rat je uglavnom proveo u Londonu. Bio je poslanik Vlade Kraljevine Jugoslavije u Pokretu otpora generala Šarla de Gola.

Čak je i sam Čiča Draža u svom iskazu komunistima potvrdio određene veze sa "Ujedinjenjem ili smrt", ali i simpatije koje je gajio prema Apisu.

U svojoj izjavi uhapšeni Dragoljub Draža Mihailović 9. aprila 1946. između ostalog kaže da je na Đurđevdan 1916. sa srpskom vojskom prešao u Solun i da je učestvovao u proboju solunskog fronta.

U borbi blizu Lerina bio je teško ranjen, u jurišu mitraljeskog odeljenja čiji je bio komandir. Odlazi u bolnicu u Solunu, ali krajem decembra, i pored ocene da više nije za stroj, dobrovoljno se vraća u svoju jedinicu i bori se sve do kraja rata iz koga izlazi kao poručnik.

Odlikovan je sa dve zlatne i jednom srebrnom medaljom za hrabrost, ordenom belog orla sa mačevima IV i V reda i engleskim bojnim krstom, po izboru u celoj diviziji.

On je naglasio da je bio simpatizer Dimitrija Apisa i da je bio zapostavljen, jer ga je progonio Josif Kostić zato što nije hteo da svedoči protiv svog pretpostavljenog komandanta bataljona, zbog čega je bio pred sudom i disciplinski kažnjen, Mihailović je rekao da je u septembru 1919. premešten u Kraljevu gardu, u kojoj je ostao samo četiri meseca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.