ZNATE LI ZAŠTO GA ZOVEMO BLACK FRIDAY? (FOTO)
Istina o CRNOM PETKU je jezivija od samog naziva, Foto: Printscreen/Youtube

znate li

ZNATE LI ZAŠTO GA ZOVEMO BLACK FRIDAY? (FOTO)

U doba interneta redova je sve manje, ali online kupovina i u svetu i kod nas beleži ekspanziju

Objavljeno: 17:23h

"Crni petak (Black Friday)" - dan velikih rasprodaja posle Dana Zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama praznik je koji sve više postaje popularan u Srbiji.

Termin je inače nastao u SAD, a kasnije se odomaćio kao dan kada trgovci daju zaista neverovatna sniženja na svoju robu, a ljudi se stiskaju u redovima u radnjama, tržnim centrima, kako bi, za simboličnu cenu, kupili najčešće nešto što im uopšte ne treba, samo zato što je jeftino da jeftinije ne može biti. U doba interneta redova je sve manje, ali online kupovina i u svetu i kod nas beleži ekspanziju.

U svetu danas ova sniženja idu od 50 do čak 90 odsto, a kod nas, na Balkanu, trgovci uglavnom ili daju male popuste, ili prvo podignu cene pa ih posle, kao, stave na veliko sniženje. To inače i nije neka tajna, navikli smo.

Ali, malo ko se pita zašto je "Crni petak" baš tako nazvan.

Izraz ‘crni petak’ prvi put je upotrebljen u 19. veku u Sjedinjenim Američkim Državama i povezuje se sa finansijskom krizom.

"Dva brokera sa Wall Street-a, Džej Guld i Džim Fisk, radili su zajedno kako bi kupili što je više moguće zlata, nadajući se pritom da će cena tako rasti i da će uspeti prodati isto zlato za neverovatan profit. Tog petka 1869. godine, zavera je konačno razotkrivena, što je poslalo berzu u slobodni pad, usled čega su bankrotirali svi, od barona sa Wall Street-a do farmera”, navedeno je na vebsajtu History.com.

Izraz se ponovo pojavio 50-tih godina prošlog veka, ali u negativnom kontekstu. Policija u Filadelfiji koristila je pojam “crni petak” kako bi opisala haos koji je nastao nakon Dana zahvalnosti, kada su kupci i turisti iz predgrađa preplavili grad uoči velike, godišnje fudbalske utakmice Vojske i Mornarice.

To je podrazumevalo za gradsku službu rad i subotom, gužve, a neizostavne su bile i krađe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.