PREDSEDNIK UDRUŽENJA NESTALIH BEBA POCEPAO PREDLOG ZAKONA: Zatražio je nešto drugo!
Ilustracija, Foto: Beta/Miloš Miškov

burno u skupštini

PREDSEDNIK UDRUŽENJA NESTALIH BEBA POCEPAO PREDLOG ZAKONA: Zatražio je nešto drugo!

Javno slušanje je otvorila predsednica Odbora za prava deteta i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković

Objavljeno:

Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja nestalih beba rekao je da se predloženi zakon ne bavi problemima nestalih beba, već problemima obeštećenja. On je na javnom slušanju o Predlogu zakona o nestalim bebama izašao za govornicu i pocepao taj predlog.

Čičarević je zatražio donošenje zakona o ukradenim bebama ili leks specijalisa o trgovini decom u Srbiji, kao i da se ovaj Predlog zakona povuče iz procedure i da se sva relevantna ministarstva uključe u razgovor sa udruženjima roditelja nestale dece o donošenju novog predloga zakona.

On je ocenio da je krađa beba tema broj jedan u Srbiji, kao i da ista ni danas nije stala. On je poručio da neće stati sa zahtevom da se donese leks specijalis koji neće imati problem sa retroaktivnošću i krivičnom odgovornošću.

Javno slušanje je otvorila predsednica Odbora za prava deteta i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja je poručila da ovo javno slušanje pruža mogućnost da narodni poslanici i predstavnici relevantnih institucija i udruženja svojim sugestijama i predlozima unaprede tekst postojećeg Predloga zakona, koji obuhvata ovu osetljivu i složenu materiju.

- Ovom prilikom želim da naglasim da naša država želi da zaštiti prava svojih građana, i da se suoči sa jednim od najtežih kršenja ljudskih prava koja su se desila u prošlosti uvažavajući sudbinu ovih porodica - rekla je Gojković.

Fredrik Sundberg, rukovodilac Odeljenja za izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prva, istakao je da još nismo uspeli da dođemo do saznanja o nestaloj deci, iako je konačna presuda u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije usvojena 2014. godine. On je ocenio da su za rešavanje ovog pitanja potrebni dobri mehanizmi i promena propisa koji će se odnositi na budućnost.

On je dodao da je Predlog zakona samo prvi korak nakon koga će se pokrenuti istraga, ali da kašnjenje donošenja Predloga zakona nije samo problem Srbije, već i evropski problem i da je na vlastima da pokažu opredeljenost evropskim vrednostima i ljudskim pravima.

Pomoćnik ministarke pravde Čedomir Backović istakao je da je Ministarstvo dobilo u zadatak da predloži zakon, odnosno, leks specijalis kako bi se izvršila presuda Evropskog suda za ljudska prava, iako sa samim problemom nema nikakve veze. On je ocenio da je Predlog zakona izrađen po pravilima normativne profesije i profesionalno, ali imajući u vidu da zakone donosi Narodna skupštine, ultimativnu odgovornost za njegov kvalitet imaće narodni poslanici, kao predstavnici građana.

Jerkov: Država šest godina odbija da donese zakon o nestalim bebama, roditeljima nudi 10.000 evra

Poslanica Aleksandra Jerkov izjavila je danas da posle šest godina izbegavanja da se donese zakon koji će da reguliše pitanje nestalih beba i pet godina nakon što je prošao rok koji je Savet Evrope dao Srbiji da to pitanje reši, sve što Vlada roditeljima nudi jeste zamena u iznosu od 10.000 evra.

Jerkov je, kako je navela, više puta predlagala i molila da se usvoji samo jedna izmena krivičnog zakona, a to je da krivično delo krađe beba ne zastareva.

"Nikada nisam dobila odgovor od kolega iz vladajuće koalicije zašto ovaj predlog ne usvoje", rekla je Jerkov uoči javnog slušanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.