MINISTAR SAOPŠTIO VAŽNE VESTI ZA SVE ZAPOSLENE SRBE! Tiče se osiguranja povreda na radu
Zoran Đorđević, Foto: Beta/Miloš Miškov

Uskoro novi zakon!

MINISTAR SAOPŠTIO VAŽNE VESTI ZA SVE ZAPOSLENE SRBE! Tiče se osiguranja povreda na radu

Predlog novog Zakona o osiguranju u slučaju povreda na radu vrlo brzo će ući u proceduru u skupštini Srbije

Objavljeno: 14:38h

Predlog novog Zakona o osiguranju u slučaju povreda na radu vrlo brzo će ući u proceduru u skupštini Srbije, najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Na konferenciji za novinare povodom otvaranja "Srpskih dana osiguranja" u Aranđelovcu, Đorđević je istakao da, "novim zakonom želimo da obezbedimo obavezu osiguranja radnika, kao i da uvedemo mehanizam da ova obaveza bude propraćena i kaznenim odredbama".

- Predviđeno je da svi poslodavci moraju da osiguraju sve svoje zaposlene, bez obzira kojim poslom se bave - kazao je Đorđević.

On je ocenio i da će novi zakon "doneti određeno opterećenje privrednicima koji do sada nisu osiguravali svoje zaposlene, ali će, kada se budu dešavale povrede na radu, isplata štete biti veliko rasterećenje".

Predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije, Mirko Petrović rekao je na istom skupu da "tehničke rezerve srpske industrije osiguranja" iznose više od milijardu i 700 miliona evra, kao i to da su one "garant snage i stabilnosti ove industrije".

- Tehničke rezerve od 2005. godine do danas, izražene u evrima porasle su šest puta. Naša industrija je za 2018. godinu zaključila 6.700.000 polisa osiguranja i isplatila preko 335 miliona evra svojim klijentima - naveo je Petrović.

On je kazao i da je za prvih devet meseci 2019. godine bruto premija osiguranja porasla za skoro šest odsto i to u neživotnim osiguranjima 6,35 odsto, a u životnim 4,36 odsto.

- Skoro izvesno je da se približavamo cifri od 900 miliona evra bruto premije u jednoj poslovnoj godini. Kada se tome doda činjenica da je bilansna suma naše industrije danas dve milijarde i 400 miliona evra to dovoljno govore o našoj snazi i o našim potencijalima - ocenio je Petrović.

On je rekao i da "posebno treba imati u vidu i da je ovo godina u kojoj su u toku implementacije bitnih regulativa EU, koje su usmerene na zaštitu interesa klijenata".

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović kazao je da je "zadržan trend rasta tržišta osiguranja, uprkos tome što je ono i dalje skromno razvijeno".

- Obezbeđena je stabilnost, dobra kapitalizovanost i likvidnost. Zabeležili smo pozitivan rezultat u poslovanju u iznosu od 9,3 milijarde dinara u prva tri tromesečja 2019. godine, što je rast od 33,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine - naveo je Jović.

On je istakao da je od "pojedinih vrsta osiguranja najveće učešće u ukupnoj premiji ostvarilo osiguranje od autoodgovornosti sa 33,3 odsto, životno osiguranje sa 22,4 odsto, imovinsko osiguranje sa 18 odsto i osiguranje motornih vozila sa 9,6 odsto".

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović rekao je da su "Srpski dani osiguranja" organizovani sa ciljem da se ukaže na važnost osiguranja i da "polisa osiguranja nije trošak, već investicija".

On je ukazao da osiguranje poljoprivrede nije dovoljno zastupljeno u Srbiji - pokriva samo pet odsto domaćinstava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.