NE JEDEM I NEĆU JESTI, MAKAR ME NA NOSILIMA ODNELI! Nikolin brat ŠTRAJKUJE GLAĐU zbog brata KOGA TERETE ZA UBISTVO
Nikola već danima štrajkuje GLAĐU zbog presude njegovom bratu!, Foto: Aleksandar Stojanović

AGONIJA

NE JEDEM I NEĆU JESTI, MAKAR ME NA NOSILIMA ODNELI! Nikolin brat ŠTRAJKUJE GLAĐU zbog brata KOGA TERETE ZA UBISTVO

Nikola je zbog nepravde koja je nanesena njegovom bratu, započeo štrajk glađu ispred mađarske ambasade u Beogradu

Objavljeno:
Ivana Bradanji

Srpski državljanin Ljubiša Manitašević, poreklom s Kosova i Metohije, biće izručen Prištini, koja ga traži zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju.

Za njim je posle 20 godina, u maju 2019, raspisana Interpolova crvena poternica, dok Ljubiša nije ni znao da je optužen. Prema rečima njegovog brata Nikole, on je ranio dvojicu pripadnika OVK kada su pokušali da ga kidnapuju u Orahovcu, na Vidovdan 1999. godine.

Nikola je zbog nepravde koja je nanesena njegovom bratu, započeo štrajk glađu ispred mađarske ambasade u Beogradu.

foto: Aleksandar Stojanović

Tamo je organizovan skup "Pravda za Ljubišu" gde se okupilo oko tridesetak ljudi koji su došli da pruže podršku porodici Manitašević.

Skupu je prisutvovala i Ljubišina žena i maloletni sin, koji su sve vreme plakali i grlili se.

Nikola je u razgovoru za Espreso.co.rs ispričao koji je bio presudan momenat kada je odlučio da započne štrajk glađu:

- Pre dvadeset dana sam se odlučio da ću započeti štrajk, kad nisam dobio odgovore od države koje sam tražio, dobro sam razmislio kad sam krenuo ovim putem. Dvadeset dana sam razmišljao. Ovde sam zato što treba da sam ovde, ne što moram, jer mom bratu je stvarno potrebna pomoć.

foto: Aleksandar Stojanović

Ljubiša je u zatvoru sve vreme vezan lisicama, koje mu se ne skidaju čak ni dok jede.

- U teškim uslovima je u zatvoru, vezan je lisicma i dan i noć i kad jede i kad spava. Neću odustati, mogu me samo na nosilima odneti, ja se neću pomeriti.

- Želeli smo da dobio bilo kakav odgovor, da se porodici smiri. Od ponedeljka sam ovde, poslednji put sam jeo u nedelju. Bog mi daje snage i zbog toga mi nije hladno. Moj brat je uhapšen 28. septembra ove godine. Država je upoznata s tim, jer ja ne znam odgovor. Nadam se da će se to rešiti. - rekao je Nikola.

Agonija ove porodice ne prestaje od trenutka kada je Ljubiša uhapšen.

- Moja porodica teško ovo podnosi, dete uveravam da ja nisam ovde, da negde radim, da sam u spavaonici, da sam dobro i da moram tu da budem. Žena je svesna sitacije, trudim se da ostanem priseban, još me glava dobro služi, nasmejem se kroz šalu, samo da veruju da sam ja dobro, mada shvata kako je. Svi teško podnosimo svi, ovih dva meseca pakla za našu pordicu. Ja ovih dva meseca niti jedem, niti spavam, okrenuo sam preko 500, 600 brojeva države za ovo vreme, tražio odgovor koji nikada nisam dobio. Bar da me obaveste da oni rade na tome, a ne da bi mi ugrožavali život. Dva života su ovde u pitanju, ja idem do kraja. - priča očajan Manitašević.

Ipak, Nikola se nada da će se sve ovo završiti kako treba, da će njegov brat biti pušten na slobodu.

foto: Espreso.co.rs

- Moja poruka da nas Bog pogleda ovaj dan što smo se okupili, i u nadi da će moj brat biti slobodan i ovo što radim nadam se da je moje spasenje, a bratovljeva sloboda.

Nikola izgleda veoma loše, vidno je smršao, ali uprkos tome i dalje je istrajan u svojoj nameri.

- Smršao sam za zadnja dva meseca više od 10 kilograma, odeća na meni visi, ali ja se nadam da je sve ovo vredno truda što ja radim - zaključio je on.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.