SKUP JE GOTOV, ALBANCI SU SE MIRNO RAZIŠLI! Iza njih je ostala mapa Albanije u kojoj KUCA SRCE! (FOTO)
Preševo, centar, Foto: Filip Plavčić

ESPRESO NA LICU MESTA

SKUP JE GOTOV, ALBANCI SU SE MIRNO RAZIŠLI! Iza njih je ostala mapa Albanije u kojoj KUCA SRCE! (FOTO)

Marš je bio najavljen na Dan zastave, 28. novembar...

Objavljeno: 14:22h

Iako su za danas bile najavljene masovne demonstracije Albanaca sa juga Srbije u centru Preševa, oni su ipak odustali od svoje namere, zbog razornog zemljotresa u Albaniji.

Marš je bio najavljen na Dan zastave, 28. novembar, nacionalni praznik Albanije, zbog, kako su saopštili "diskriminacije Albanaca", uz zahtev da se taj deo Srbije "pripoji Kosovu".

1 / 12 Foto: Filip Plavčić

Ekipa Espresa je u centru Preševa, i prati dešavanja u ovom gradu.

11.38 - Skup se završio, a Albanci su se mirno razišli. Iza njih su ostale Razvijene Albanske zastave i mapa Albanije u kojoj kuca srce.

11:29 - Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi rekao je za Espreso.co.rs da nema zastavu Srbije u kabinetu. On je potvrdio da traži uključenje rešavanja pitanja Preševa u proces dijaloga Beograda i Priština, ali i da ga nije briga što mu svi govore da je separatista.

- Ovde smo zbog odavanja počasti žrtvama zemljotresa u Albaniji. Neće biti protestne šetnje. Naši zahtevi ka Beogradu biće upućeni direktno Vučiću i ostaju isti - rekao je predsednik opštine Bujanovac Kamberi dodavši da traži slobodno isticanje zastave i orla.

11:07 - Albanci se ipak skupljaju ispred Doma kulture u Preševu. Šetnja je otkazana, ali skup nije. Zahtevi za otcepljenje Preševske doline i pripajanje Kosovu će se ipak predati.

- Ovde smo se okupili da izrazimo saosećanje sa nastradalima u Albaniji od zemljotresa. Protest se odlaže, za neka lepša vremena, ali naši zahtevi ostaju - rekao nam je jedan od vođa OVMPB Nazmi Hajredi.

10:48 - Predsednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi prvo je pristao na razgovor za Espreso.co.rs. Posle čekanja više od 20 minuta ispred njegove kancelarije izašao je njegov zamenik i rekao nam da Arifi neće da da izjavu jer "ne govori srpski".

Inače ispred kancelarije u opštini Preševo su sve zastave Albanije i slike albanskih boraca.

10.24 - Na zgradi Opštine Preševo istaknute su zastave Albanije. Na mestu gde je bio spomenik borcima OVMPB (to je slika sa ovim cvećem) položen je venac.

foto: Espreso
foto: Espreso
foto: Espreso

Kako je najavljeno, umesto najavljanog protesta, građani će u podne ispred Doma kulture paliti sveće i "izraziti podršku građanima Albanije".

Šef kabineta predsednika opštine Preševo Visar Memeti rekao je za Politiku da se odustalo od svih manifestacija i da građani skupljaju humanitarnu pomoć za sunarodnike u Albaniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.