AZRA IMA DAUNOV SINDROM I PRVAKINJA JE EVROPE U DŽUDOU: Njena priča će vas naterati da PROMENITE SVOJ ŽIVOT!
Azra Dedić prvakinja Evrope u džudou, Foto: Facebook

snovi se ipak ostvaruju

AZRA IMA DAUNOV SINDROM I PRVAKINJA JE EVROPE U DŽUDOU: Njena priča će vas naterati da PROMENITE SVOJ ŽIVOT!

Azra je na ovogodišnjem evropskom takmičenju osvojila zlatnu medalju, a sve to uz naporan rad, trud i želju da uspe! 

Objavljeno: 08.12.2019. 11:40h
Ivana Bradanji
Ivana Bradanji
Novinarka rubrike Vesti
  • 2.1k

Azra Dedić iz Bihaća postala je prvakinja Evrope u ID džudou, osvojivši najviše poena na evropskom takmičenju u Kelnu u Nemačkoj, dok je pre tri godine zauzela 3. mesto u svetu. Inače, Azra je prva osoba s Daunovim sindromom koja ima crni pojas, a ovom borilačkom veštinom se bavi već 12 godina, i kako kaže to je njena prva i najveća ljubav. 

foto: Privatna arhiva

Da za ovu riđokosu devojku nema prepreke, pokazala je kada je čak dvadeset sati putovala autobusom do daleke Nemačke odakle je donela zlato i ostvarila svoj san, a nama svima zadala lekciju. 

- Džudom se bavim već 12 godina ,a krenulo je tako da su roditelji hteli da me uključe u neki sport. Naš prijatelj je poznavao mog trenera Fikreta Bečića i predložio mu da me uključi, tada je sve krenulo. - počela je priču džudistkinja. 

Od tada Azra aktivno trenira, a mi još uvek svakog dana tražimo izgovore zbog kojih ipak ne možemo danas da odemo u teretanu ili na trčanje, ali ćemo krenuti već od "sutra", "sledeće nedelje", i "sledećeg meseca". 

Naučeni smo da tražimo krivce u drugima i opravdavamo svoju statičnost. Uvek je lakše pronaći krivca u drugima, nego se pokrenuti. Lakše je kriviti nekog za svoj neuspeh, nego uzeti život u svoje ruke, kao što je to Azra uradila. Za sve te ljude, ona ima sledeću poruku: 

- Uvek treba gledati sebe truditi se i davati sve od sebe da uspemo, i treba voleti ono što radimo. Ne vredi kriviti druge, jer nam niko nije kriv. 

Dedićeva je u razgovoru za Espreso.rs otkrila da li je nailazila na diskrimanaciju zbog sindroma koji ima i kako su je ljudi prihvatili.

- Ne znam da li je nekom bilo čudno što se bavim džudoom. Moram reći da u mom klubu nikad nisam naišla na diskriminaciju, svi su me odlično prihvatili, treneri, članovi kluba, tamo se najbolje osećam - rekla je evropska prvakinja, a potom otkrila koliko joj je sindrom otežao sportsku karijeru: 

- Mi imamo jedan hromozom više i neke razlike u odnosu na tipične osobe. Kod mene to uopšte nije otežalo bavljenje džudoom - objasnila je Azra. 

Mnoga deca sa Daunovim sindromom misli da su ograničeni u mnogim stvarima, ali Azra je svima svojim primerom pokazala da za sve njih nema granice, a mi smo je pitali da li oni vide idola u njoj? 

- Čujem cesto da neka deca sa Daunovim sindromom govore kako žele biti kao ja i jako mi je drago. Mislim da im svojim primerom pomažem da vide da i oni mogu uspeti.

Da li si ti bila sigurna da ćeš uspeti?

- Verovala sam da mogu uspeti jer se zaista trudim i treniram, ali nikada ne možemo biti posve sigurni.

Ipak, Azra priznaje da ne bi uspela bez ogromne podrške porodice koju je imala i koji su najviše verovali u nju. 

- U mene je uvek verovala moja porodica i uvek me podržavaju u svemu , a kad je sport u pitanju i moji treneri, klupske kolege i većina onih koji me poznaju. 

Ono što je najbitnije, jeste to što Azra se skida osmeh s lica, njena želja ruši sve prepreke, a poraz za nju ne postoji, zbog toga smo je pitali da nam otkrije čime se vodi u životu.  

- Moj moto je, nikada ne odustajati od svojih snova bez obzira na prepreke. Nikada nisam pomišljala da odustanem od džudoa, jer je ono moja prva i najveća ljubav. 

Devojci toplog pogleda i širokog osmeha bila je najveća želja da upozna Mariju Šerifović, a pevačica je otputovala u Sarajevo čim je čula za njenu želju i iznenadila mladu Bišćanku, njihov susret bio je vrlo emotivan.

Pitali smo je koje su njene neostvarene želje. 

- Ispunila se moja velika želja, upoznala sam Mariju Šerifović. Marija je najbolja pevačica i najveći čovek, kraljica. I ovaj put joj se od srca zahvaljujem. Moja želja u budućnosti je da odem na Olimpijske igre, privatno želim samo da budemo zdravi i srećni. Naravno, želim još poneki susret s Marijom. 

Setite se Azrine priče svaki put kada ste nezadovoljni svojim životom, tražite izgovore i krivce za svoju zlu sudbinu. Azra nam je svima pokazala da se snovi te kako ostvaruju ukoliko ste spremni da se za njih borite i nikada ne odustajete.

Bonus video:

(Espreso.rs / Ivana Bradanji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media