KREČE NACISTIČKE GRAFITE, SADE DRVEĆE, CRTAJU MURALE: Upoznajte decu iz Delijskog Visa, NJIH NIŠTA NE MRZI (FOTO)
Udruženje Radne akcije Delijski Vis, Foto: Udruženje Radne akcije Delijski Vis

VREDNA DEČICA

KREČE NACISTIČKE GRAFITE, SADE DRVEĆE, CRTAJU MURALE: Upoznajte decu iz Delijskog Visa, NJIH NIŠTA NE MRZI (FOTO)

Krečenje rasističkih i fašističkih natpisa i simbola samo su neki od rezultata ovog udruženja koje čine deca

Objavljeno: 12:10h

Udruženje Radne akcije Delijski Vis postoji već dve godine, a za njihove humane i plemenite akcije su sada već mnogi čuli.

Krečenje rasističkih i fašističkih natpisa i simbola samo su neki od rezultata ovog udruženja koje čine deca. Oni delaju samo u svom kraju, u istočnom delu Niša, a sugrađani ih obožavaju.

foto: Udruženje Radne akcije Delijski Vis

Naime, oni su u septembru sa zidova vojnih zgrada na Delijskom visu uklonili rasističke natpise. Ofarbali su i garažu na jednoj zgradi, obnovili boju na klupicama i uredili međublokovski prostor, a tvorci su i edukativnih murala.

Mnoge akcije Udruženja Radne akcije Delijski Vis posvećene su, kako navode, zaštiti životne sredine, a one su finansirane iz gradskog budžeta.

1 / 6 Foto: Udruženje Radne akcije Delijski Vis

Objašnjavaju da ih sprovode u okviru projekta "Za životnu sredinu pravimo akcije, ali ne bismo mogli bez vaše donacije", a kažu da su se javili na konkurs Sekretarijata za životnu sredinu, na kome su dobili 300.000 dinara.

foto: Udruženje Radne akcije Delijski Vis

Volonteri su sadili i drveće u okviru akcije koja se tiče zaštite životne sredine, a kažu da su nedavno ponovo čistili jednu od najprljavijih reka u Nišu - Gabrovačku.

Takođe, imali su akciju zajedno sa JKP "Parking servis" da poprave uličnu rasvetu u naselju.

- Na našu inicijativu vredni radnici pomenutog preduzeća su išli i dodavali sijalice i potrebnu konstrukciju za osvetljenje kako bi naš kraj bio bezbedniji za naše sugrađane, navodi se na njihovoj Fejsbuk strani.

Jedna od najlepših akcija je svakako bilo crtanje murala na zgradi koja je bila ižvrljana. Oni su nacrtali psiho-edukativni crtež, a na njemu se nalazi preko 70 različitih simbola koji uvode u svet mašte i fantazije.

Na slikama možete videti kako je zgrada izgledala nekada, a kako sada izgleda.

Milan Spasić, predsednik Udruženja kaže za Espreso.co.rs da su i deca i roditelji oduševljeni akcijama, kao i da đaci jedva čekaju da započnu novu akciju ili da posade novo drvo.

Mnogi roditelji nas prate preko Fejsbuka, imaju samo reči hvale. Dečica su oduševljena, ništa ih ne mrzi, sve vole da rade i ponosni su. Mi smo takođe ponosni na njih i radujemo se novim projektima, objašnjava Spasić.

foto: Udruženje Radne akcije Delijski Vis

On je najavio da će uskoro biti organizovana radionica u vrtiću, a zahvaljujući opštini koja je podržala akciju, biće opremnjena novim igračkama.

Takođe, Milan je rekao da će novih akcija biti i u naredenom perodu, kao i da interesovanje za ovo volontersko udruženje raste iz dana u dan.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta Grada Niša.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.