KONAČNO DOBRA VEST ZA PACIJENTE OBOLELE OD MULTIPLE SKLEROZE! Posle 15 godina stiže nova terapija o TROŠKU RFZO
Posle 15 godina stiže nova terapija o TROŠKU RFZO, Foto: Privatna arhiva

DOBRO JE!

KONAČNO DOBRA VEST ZA PACIJENTE OBOLELE OD MULTIPLE SKLEROZE! Posle 15 godina stiže nova terapija o TROŠKU RFZO

Multipla skleroza je teška, neizlečiva, a od nje oboljevaju najčešće mladi ljudi

Objavljeno:

Od multiple skleroze u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi, a svega 1.200 njih dobija lekove prve generacije o trošku RFZO.

Bolest je teška, neizlečiva i uglavnom napada mlade ljude, zato oboleli u Srbiji sa nestrpljenjem iščekuju da im savremena i efikasnija terapija postane dostupna. Nakon skoro 15 godina od uvođenja lekova prve generacije, za ovo teško neurološko oboljenje, država je odlučila da od 2020. godine na pozitivnu listu RFZO-a uvrsti savremenu terapiju (druge/treće generacije). Multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv. Broj obolelih od MS-a u Srbiji je u porastu. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu i žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca. Društvo multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji, organizovalo je tribinu simboličnog naziva - „Zajedno do rešenja“, na kojoj su na istom mestu govorili predstavnici države, struke i udruženja, jer samo ujedinjeni možemo mnogo da uradimo.

Obraćajući se prisutnima na tribini, predsednica Društva multiple skleroze Srbije Jasmina Brajković izrazila je veliku zahvalnost brojnim doktorima, predstavnicima nadležnih organa, kao i medijima za nesebičnu dugogodišnju podršku obolelima od multiple skleroze. Takođe, ona je dodelila i posebnu zahvalnicu direktorki RFZO, prof. dr Sanji Radojević-Škodrić za značajan doprinos unapređenja kvaliteta lečenja osoba sa multiplom sklerozom.

foto: Privatna arhiva

- Društvo MS Srbije ima 30 udruženja pacijenata koja funkcionišu širom Srbije. Mnogo pozitivnih stvari smo do sada zajedno uradili, ali vest da će uskoro inovativnu terapiju dobijati pacijenti oboleli od MS-a je najznačajnija, pogotovu što će se na taj način poboljšati položaj obolelih u pogledu terapije. Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja prepoznali su problem i definisali multiplu sklerozu kao prioritet, što je veliki korak za sve nas- istakla je predsednica Društva.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prof. dr Sanja Radojević Škodrić na tribini je najavlia uvođenje inovativne terapije za obolele od multiple skleroze.

- U ime RFZO-a i Ministarstva zdravlja, drago mi je da smo uspeli da uvedemo na listu lekova inovativnu terapiju za multiplu sklerozu, pogotovu što će kod ove bolesti davanje ovakve terapije dovesti do bitne razlike u kvalitetu života pacijenata. To zaista razumemo i zato smo se ovoliko trudili i posvetili multipli sklerozi. Međutim, nije poenta da se uvede samo inovativna terapija, već i da se proširi broj pacijenata koji će dobijati lekove koji se već nalaze na listi – najavila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Ona je objasnila da su u budžetu za sledeću godinu odvojena značajna sredstva, veća nego ikada do sada, za uvođenje inovativnih lekova. Kako je objasnila RFZO će inovativnu terapiju stvaljati na listu tokom cele godine.

foto: Privatna arhiva

Prof. dr Jelena Drulović, neurolog Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije i vodeći stručnjak za MS u našoj zemlji, istakla je na tribini da je MS ozbiljno, autoimuno, neurodegenerativno i zapaljensko oboljenje koje napada centralni nervni sistem- mozak i kičmenu moždinu.

- Nove terapije usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih, što je važno jer multipla skleroza tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje. Nakon niza godina stvorili su se uslovi za bolji tretman u lečenju osoba sa multiplom sklerozom zahvaljujući izvanrednoj uzajamnoj saradnji između RFZO-a, Ministarstva zdravlja, Vlade Republike Srbije, struke i udruženja pacijenata. Ova zajednička saradnje dovešće do povećanja broja osoba koje se leče terapijom koja modifikuje tok bolesti, na teret RFZO-a, kao i uvođenjem inovativne terapije koja je dostupna u najrazvijenijim zemljama Evrope. Ovo je od posebnog značaja i za društvo u celini, jer će omogućiti mladim pacijentima da budu profesionalno aktivni, da vode kvalitetan porodični život, čime će se značajno umanjiti troškovi i opterećenje društva ovom bolešću- ističe prof. dr Drulović.

O svom iskustvu sa ovim neurološkim oboljenjem, govorila je pacijentkinja Danijela Kenig (49) kojoj je pre šest godina dijagnostikovana multipla skleroza.

- U 42. godini mi je potvrđena bolest, ali je na magnetnoj rezonanci utvrđeno da sam MS dobila mnogo ranije. Prvi problemi pojavili su se kada sam imala 30 godina, ali sam tada bolove u vratu i kičmi povezivala sa nečim drugim. Tek kada mi se oduzela cela leva strana otišla sam kod neurologa. Utvrđeno je da imam tip „primarno progresivni“ i svi lekovi koji su trenutno dostupni pacijentima u Srbiji ne primenjuju se kada je u pitanju ovaj oblik MS-a. Raduje me uvođenje inovativne terapije, jer je to rešenje za moj tip bolesti, što znači da će mi ubuduće biti dostupni lekovi koji mi neće rešavati samo sekundarne probleme - kaže Danijela Kenig.

Multipla skleroza (MS) je vrlo ozbiljno oboljenje promenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima, a karakterišu je česta pogoršanja kroz prekid protoka informacija u mozgu, između mozga i tela. Dok kod jednih pacijenata bolest sporo napreduje i ne urušava bitno kvalitet života, kod drugih su pogoršanja progresivna i narušavaju, kako njihove mentalne tako i fizičke sposobnosti, što dalje vodi u težak invaliditet. Simptomi se kreću od blage ukočenosti i otežanog hodanja, preko utrnulosti i peckanja, slepila, poremećaja mokrenja, defekacije (pražnjenja creva), bolnih mišićnih grčeva, problema sa koordinacijom i ravnotežom, govorom ili gutanjem, poremećaja seksualnih funkcija, pa sve do potpune oduzetosti, paralize, i trajnog invaliditeta kod obolelih, jer značajan broj bolesnika posle 15 godina trajanja bolesti postaje vezan za invalidska kolica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.