PRVI STUDENT NA BORSKOM FAKULTETU DIPLOMIRAO 1965: Ova ustanova visoko kotira u međunarodnoj naučnoj zajednici!
Tehnički fakultet u Boru, Foto: Filip Plavčić

istorijat

PRVI STUDENT NA BORSKOM FAKULTETU DIPLOMIRAO 1965: Ova ustanova visoko kotira u međunarodnoj naučnoj zajednici!

Odluku o njegovom osnivanju doneo je Narodni odbor Sreza Zaječar 17. maja 1961. godine

Objavljeno: 16:17h

Tehnički fakultet u Boru osnovan je 1961. godine kao Rudarsko-metalurški fakultet sa dva odseka - rudarskim i metalurškim. Danas on nosi naziv Tehnički fakultet u Boru, a ima četiri akreditovana studijska programa.

. Na predlog Saveta Univerziteta u Beogradu ovu odluku je 15. juna 1961. godine potvrdilo Izvršno veće Narodne republike Srbije. Fakultet u Boru je iste te godine, 3. oktobra, počeo sa radom kao samostalna ustanova u okviru Univerziteta u Beogradu.

Od samog počeka nastava na ovom fakultetu odvijala se na četiri smera: na rudarskom odseku na rudarskom odseku na smeru za eksploataciju ležišta mineralnih sirovina i smeru za pripremu mineralnih sirovina, a na metalurškom odseku na smeru za ekstraktivnu metalurgiju i smeru za prerađivačku metalurgiju. Godine 1971. sa radom je otpočeo i smer za mašinstvo u rudarstvu i metalurgiji. Promenom Statuta Fakulteta 1977. godine smer za mašinstvo u rudarstvu i metalurgiji je prerastao u mašinski odsek sa smerovima: mašinstvo u rudarstvu i mašinstvo u metalurgiji. Iste godine od nadležnih republičkih organa je dobijena saglasnost za otvaranje dva nova odseka: odseka za neorgansku tehnologiju i odseka za više obrazovanje radnika. Ovako proširena delatnost Fakulteta, koju je pratio odgovarajući naučno-istraživački rad, dovela je do nužne promene naziva Fakulteta u Tehnički fakultet u Boru. Ovaj naziv Fakultet nosi od decembra 1978. godine.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Odsek za više obrazovanje radnika ukinut je 1985. godine. Te godine prekinut je upis na mašinski odsek da bi isti potpuno prestao sa radom 1992. godine. Promenom Statuta Fakulteta 2002. godine otvoreni su novi odseci na Fakultetu, i to: odsek za industrijski menadžment, odsek za industrijsku informatiku i odsek za elektromašinstvo. Godine 2007. prekinut je upis na odseku za elektromašinstvo, a 2008. godine i na odseku za industrijsku informatiku.

Poslediplomske studije se na Fakultetu organizuju od školske 1974/75. godine u vidu specijalističkih i magistarskih studija i izrade i odbrane doktorskih disertacija.

Godine 2007. Fakultet je akreditovan kao naučno-istraživačka organizacija u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – metalurgija, rudarstvo, tehnologija i menadžment, čime je ispunio uslove za prijavu akreditacije doktorskih studija.

Godine 2008. Fakultet je podneo prijavu za akreditaciju studijskih programa: rudarsko inženjerstvo (osnovne akademske i diplomske akademske studije), metalurško inženjerstvo (osnovne akademske, diplomske akademske i doktorske akademske studije), tehnološko inženjerstvo (osnovne akademske, diplomske akademske i doktorske akademske studije) i inženjerski menadžment (osnovne akademske, diplomske akademske i doktorske akademske studije).

Godine 2009. Fakultet je dobio akreditaciju svih navedenih nivoa studija u okviru sva tri studijska programa, kao i akreditacijom 2013. godine.

Prvi student je na Fakultetu diplomirao 1965. godine. Diplomirani inženjeri Tehničkog fakulteta u Boru danas rade kao istaknuti stručnjaci i naučni radnici u zemlji i inostranstvu.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Fakultet je akreditovan i kao naučno-istraživačka organizacija u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – metalurgija, rudarstvo, tehnologija i menadžment. To potvrđuju brojni nacionalni i međunarodni projekti na kojima su istraživači sa Fakulteta uključeni, kao i značajan broj radova u visokorangiranim međunarodnim časopisima.

Međunarodna saradnja i naučni skupovi

Fakultet ima i razvijenu međunarodnu saradnju i član je dve međunarodne akademske mreže (Resita network i MetNet), a u okviru izdavačke aktivnosti publikuje četiri časopisa “Journal of Mining and Metallurgy, Section B: Metallurgy“ (nalazi se na SCIe listi); „Serbian Journal of Management“; „Journal of Mining and Metallurgy, Section A: Mining“; i „Reciklaža i održivi razvoj“.

Organizator je nekoliko naučnih skupova:

  • International October Conference on Mining and Metallurgy,
  • International Conference „Ecological Truth“,
  • International May Conference on Strategic Management,
  • Simpozijuma "Reciklažne tehnologije i održivi razvoj",
  • Simpozijuma o termodinamici i faznim dijagramima, International Symposium on Environmental and M

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.