MAJA GOJKOVIĆ UPRAVO UPOZORILA CELO ČOVEČANSTVO: Ove njene reči moraju da se slušaju
Ove njene reči moraju da se slušaju, Foto: Stefan Kojić

VAŽNO JE!

MAJA GOJKOVIĆ UPRAVO UPOZORILA CELO ČOVEČANSTVO: Ove njene reči moraju da se slušaju

Najčešći komentar u javnosti na tu informaciju bio je, kako je kazala, da li će Srbija dobiti nuklearnu elektranu, iako je na snazi zakon koji zabranjuje izgradnju nuklearne elektrane

Objavljeno:

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je otvarajući konferenciju "Nuklearna sigurnost danas" istakla da čovečanstvo mora da nauči kako da ovlada nuklearnom energijom tako da njena upotreba bude blagotvorna i bezbedna za sve.

Ona je istakla da nuklearna energija istovremeno predstavlja izvor nade i straha i da je najznačajniji razvojni potencijal i da je teško naći neki drugi izvor energije sa tako brojnim primenema u različitim poljima – medicini i u dijagnostici i lečenju, farmaciji, potom u privredi, poljoprivredi, i brojnim drugim oblastima.

Ukazujući da je nuklearna energija već decenijama sinonim strepnje, pre svega kada je reč o vojnoj primeni, ali i zbog nekoliko incidenata u prošlosti, ona je podsetila da je istorijski trenutak nastanka svesti o svetskoj opasnosti momenat kada je nuklearna bomba bačena na Hirošimu i Nagasaki. Gojković je rekla da havarije nuklearne elektrane u Černobilju aprila 1986. godine, kao i u Fukašimi 2011, potvrdjuju da upotreba nuklearne energije nosi i rizik i dodala da ni Srbija nije bez primera akcidenta, ipak neuporedivo manjih razmera, kada je u Vinči pre više od šest decenija šestoro naučnika bilo ozračena smrtonosnim dozama radijacije. ; "Кod izvora energije koji je tako moćan kao što je nuklearna energija, moramo u obzir uzeti bezbednost u svim njenim oblicima – tehnološkom, političkom, prirodnom, ljudskom. Ipak, posebno se ističe ljudski i politički faktor", rekla je ona. Dodala je da potencijal stvaranja i destrukcije koji u sebi nosi nuklearna energija je toliki da čovečanstvo mora da pojača postojeće i pronadje ili čak stvori nove modele saradnje i istovremeno jača razmenu i solidarnost.

"To je sve potrebno kako bi upotreba tako moćnog sredstva bila suštinski, ne samo tehnički bezbedna. Ovo pitanje je toliko složeno da bi se moglo reći da kroz pitanje nuklearne sigurnosti otkrivamo pravu dubinu i složenost pitanja sigurnosti uopšte – na nacionalnom i medjunarodnom, lokalnom i globalnom, tehnološkom i ljudskom i svakom drugom planu", istakla je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da o neophodnosti angažovanja svih političkih aktera u pitanju nuklearne sigurnosti danas u svetu potvrdjuje i nedavno odražano 141. zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu . Tada je usvojena Beogradska deklaracija koja, izmedju ostalog, poziva na podržavanje medjunarodnih napora za postepenu eliminaciju nuklearnog oružja, posebno smanjenje broja nuklearnog oružja u visokoj pripravnosti i oružja koje je operativno rasporedjeno, kao i smanjenje broja postojećih nuklearnih bojevih glava - koji je više nego dovoljan da uništi planetu više puta.

Po njenim rečima, Srbija je donošenjem Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti stvorila uslove za viši nivo zaštite gradjana i životne sredine od štetnog dejstva jonizujućeg zračenja i dodala je u cilju veće nuklearne sigurnosti ratifikovala i više medjunarodnih konvencija, kao i da je uspešnim učešćem u medjunarodnoj vežbi (ConvEx-3) pokazala spremnost za blagovremeno delovanje u slučaju akcidenata na nuklearnim elektranama u susedstvu.

Gojković je rekla da i dobra vest može imati negativan prizvuk što potvrdjuju i neke reakcije na potpisivanje Sporazuma izmedju vlada Srbije i Rusije sa ciljem da razviju saradnju u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe, koji znači veće mogućnosti ulaganja u doaću nauku i istraživanje, kao i mogućnost razvoja nuklearne medicine, potom primene radijacionih tehnologija u poljoprivredi, industriji, kao i razvoj u oblasti inovacija, novih tehnologija i naprednih digitalnih tehnologija.

Najčešći komentar u javnosti na tu informaciju bio je, kako je kazala, da li će Srbija dobiti nuklearnu elektranu, iako je na snazi zakon koji zabranjuje izgradnju nuklearne elektrane, što pokazuje da nuklearnu energiju i dalje neminovno prate predrasude i mistifikacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.