AKO IMATE POGON NA SVA 4 TOČKA, NE TREBAJU VAM ZIMSKE GUME? Vozači, obratite pažnju na ovo!
Zimske gume, Foto: Filip Plavčić

Međutim, zakoni fizike ostaju neumoljivi

AKO IMATE POGON NA SVA 4 TOČKA, NE TREBAJU VAM ZIMSKE GUME? Vozači, obratite pažnju na ovo!

Zato Niva sa neodgovarajućim gumama i te kako može da se zaglavi u snegu

Objavljeno: 24.11.2019. 19:45h
  • 2

Mnogi vlasnici automobila sa pogonom na sva 4 točka smatraju da im zimi nisu potrebne zimske gume.

Ovo se naročito odnosi na vozače "ozbiljnijih" SUV vozila, koja imaju blokadu diferencijala ili reduktor. Na njihovu žalost, neretko se kao žrtve surove realnosti nađu zaglavljeni negde pored puta ili zakucani u neki drugi auto.

Verovatno je uzrok sve ono što gledamo na TV-u: od reklama u kojima vozač SUV-a sa lakoćom i opušteno savladava ekstremno teške uslove na putu i van njega, preko raznih takmičenja u kojima se za titulu bore posebno pripremljeni terenci, do raznih urbanih legendi.

Međutim, zakoni fizike ostaju neumoljivi. Ni mačka bez kandži ne može da se popne uz drvo. Isto tako, SUV ili neko drugo vozilo koje liči na terenca će se bez odgovarajućih guma lako naći u nebranom grožđu, bez obzira da li je reč o snegu, blatu ili mokroj travi na uzbrdici.

Svi smo čuli razne priče i legende o Ladi Nivi. Međutim, ako joj umesto karakterističnih terenskih guma montiramo gume predviđene prvenstveno za asfalt, pa tako krenemo u neku off-road avanturu, vrlo lako ćemo se razočarati u njene magične terenske sposobnosti.

Isto važi i za terenske ili zimske gume kojima se šara, da ne kažemo "kramponi", suviše potrošili. Sa takvim gumama nisu od velike koristi ni pogon na sva 4 točka, ni blokada diferencijala, ni reduktor...

foto: Filip Plavčić

Zato Niva sa neodgovarajućim gumama i te kako može da se zaglavi u snegu – nema ona nikakvu tajnu rusku tehnologiju koja je čini nadmoćnom. Naprotiv, ima mogućnost blokade samo centralnog diferencijala, za razliku od nekih drugih terenaca, a nema čak ni pravu šasiju, već samonoseću karoseriju.

Ali zato je "izvlače" uske gume, mala masa, visok klirens, malo međuosovinsko rastojanje, kratki prepusti...

Uzmimo kao primer i Mercedes G klase. Zaključate mu sva tri diferencijala – prednji, centralni i zadnji, tako da se svaki točak zasebno vrti istom brzinom bez obzira na to da li se nalazi na čvrstoj ili klizavoj podlozi, ili je možda čak u vazduhu. Uključite i reduktor.

Međutim, gume su ono što ostvaruje kontakt sa podlogom. Loše gume mogu da anuliraju sve prednosti vrhunskog terenskog pogona na svim točkovima.

Ako auto sa pogonom na sva 4 točka nema dobre gume, može samo da stoji u mestu dok se točkovi vrte u prazno.

Danas imamo mnogo vrsta sistema pogona na sva 4 točka. Kod nekih automobila se snaga, odnosno obrtni moment konstantno prenosi na sve točkove, ali to ima svoje mane.

Kod drugih auto pokreću samo npr. zadnji točkovi, a vozač može ručno da uključi i pogon na prednje točkove.

Kod trećih, što je danas vrlo često slučaj, "vuku" samo prednji, a elektronika konstantno prati njihovo proklizavanje i generalno ponašanje automobila i u slučaju potrebe automatski uključuje u priču i zadnje točkove.

Takvi sistemi su izuzetno sofisticirani, aktiviraju se u deliću sekunde i to samo onoliko koliko je potrebno. Koriste ih čak i mnogi automobili čiji su vlasnici ubeđeni da imaju stalni pogon na sva 4 točka.

Svaka od navedenih vrsta pogona na sva 4 točka ima svoje mane i prednosti, pri čemu treba naglasiti da postoje ogromne razlike u načinu funkcionisanja pojedinih verzija.

Tokom poslednje decenije su SUV-ovi i krosoveri, odnosno svi automobili koji se kod nas žargonski nazivaju "džipovima", doživeli neopisiv rast popularnosti.

Međutim, iako podsećaju na terence, oni vrlo često nemaju značajno veći klirens od klasičnih automobila.

foto: Filip Plavčić

Podsetimo se, klirens je udaljenost od tla do najniže tačke sa donje strane vozila. Stoga, teoretski, što auto ima veći klirens, to je manja šansa da se "nasuče" na neku izbočinu na putu ili nagomilani sneg.

Takođe nemaju ni druge karakteristike pravih terenaca, ali to prosečnom kupcu ove klase automobila nije problem – on će izuzetno retko da silazi sa asfalta.

Inače, vrlo je zanimljiv podatak da se mnogi kupci SUV i krosover vozila kod kojih je prilikom kupovine moguće birati između verzije sa pogonom na prednje ili na sve točkove odlučuju upravo za verziju sa pogonom na prednje točkove.

Stoga su se i proizvođači prilagodili željama kupaca, pa i verzije sa pogonom na sva 4 točka u stvari imaju prednji pogon, dok se pogon na zadnje točkove uključuje samo u slučaju potrebe. Tako se, između ostalog, smanjuje potrošnja goriva i emisija izduvnih gasova.

Kako i u kojoj meri se snaga, odnosno obrtni moment prenose na zadnje točkove kada prednji proklizaju, koliko brzo se to obavlja i koliko će to biti efikasno da spreči gubitak kontrole nad vozilom ili pomogne kod izvlačenja u slučaju zaglavljivanja?

Tu ima neopisivo mnogo varijacija i načina na koje se proizvođači bave tim problemom, pa nećemo ni pokušavati da se time bavimo. Uostalom, YouTube je pun raznih testova na tu temu.

Pogon na sva 4 točka ne pomaže kod kočenja

Pogledajmo jedan vrlo zanimljiv test – kako će se na snegu ponašati auto sa pogonom na 4 točka i letnjim gumama u odnosu na identičan auto sa prednjim pogonom i zimskim gumama?

Imamo dva automobila BMW X1, na jednom su zimske, na drugom letnje gume istih dimenzija. Testira se ubrzavanje iz mesta do 50 km/h i kočenje do zaustavljanja, zatim kočenje pri brzini od 50 km/h, vožnja uzbrdo, kočenje nizbrdo, iznenada promena saobraćajne trake, odnosno simulacija izbegavanja iznenadne prepreke na putu i vožnja na stazi pokrivenoj snegom.

U svim testovima pobedio je auto sa prednjim pogonom i zimskim gumama. BMW sa pogonom na sva 4 točka jednostavno nije mogao da obezbedi dovoljnu trakciju svojim letnjim gumama.

Bićemo pošteni, pa ćemo reći da postoje i primeri kada auto sa pogonom na svim točkovima i letnjim gumama može da ima bolje ubrzanje od identičnog vozila sa prednjim pogonom i zimskim gumama.

Bonus video:

(Espreso.rs/Polovni automobili)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media