OD BANKE NEMA ŠANSE DA DOBIJETE NOVAC AKO SPADATE U OVU GRUPU LJUDI: Proverite da li ste na crnom spisku!
Ilustracija, Foto: Fonet

OTKRIVAMO

OD BANKE NEMA ŠANSE DA DOBIJETE NOVAC AKO SPADATE U OVU GRUPU LJUDI: Proverite da li ste na crnom spisku!

Kamatna stopa na dinarske gotovinske zajmove za penzionere

Objavljeno:

Odgovornost i lojalnost. Ove dve osobine, koje bankari nadasve cene, krase poseban deo građana - penzionere. Poznati kao najredovnije platiše, koji samo u izuzetnim situacijama menjaju svoju banku, ova kategorija klijenata ima poseban tretman u svakoj finansijskoj instituciji.

* Banke penzionere gledaju kao dobre klijente i redovne platiše, te im rado izlaze u susret u davanju platnih olakšica i kredita

* Jedina prepreka sa kojom se penzioneri suočavaju je starosna granica

* Stariji penzioneri zbog toga mogu da računaju samo na dozvoljene minuse

Iz jednostavnog razloga: kada odobre kredit penzioneru, bankari znaju da će ga sigurno dobro naplatiti, i to bez ikakvog kašnjenja. Jedina prepreka, iz ugla penzionera kao korisnika kredita je - starosna granica.

Sve banke, u principu, penzionere smatraju dobrim klijentima, kojima se lako odobravaju dozvoljeni minusi, čekovi, krediti. Pod uslovom da spadaju u odgovarajuću starosnu kategoriju. Tačnije, u zavisnosti od godina života, određivaće se mogući rok otplate. Tako, najčešće, kredit može da se vrati do 75. godine, u pojedinim bankama do 78. godine.

Nažalost, oni stariji za banku kao potencijalni korisnici kredita jednostavno - ne postoje. Dok onima koji se uklapaju u starosne okvire nude praktično sve - od svakojakih kreditnih kartica, pozajmica po tekućim računima, do gotovinskih pa i hipotekarnih zajmova, oni stariji mogu da se, u najboljem slučaju nadaju - dozvoljenom minusu.

Ni osiguranje života, koje pojedine banke zahtevaju za odobravanje kredita penzionerima, nije dovoljna garancija da neko stariji od utvrđenog limita može da se zaduži.

- Ukoliko je ugovorom o osiguranju obezbeđen kredit, banka ima pravo da u slučaju smrti korisnika u toku otplate kredita od društva za osiguranje zahteva isplatu preostalog iznosa kredita - navode u NBS. - Pored toga što banke na taj način štite svoje interese, ova polisa predstavlja i vid zaštite za naslednike korisnika kredita od nepredviđenih izdataka na ime troškova otplate kredita. Ugovor o životnom osiguranju zaključuje se u banci, istovremeno kada i ugovor o kreditu.

Kamatna stopa na dinarske gotovinske zajmove za penzionere, inače, kreće se uglavnom iznad 10 odsto na godišnjem nivou, čak bliže 15 procenata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.