ŠPIJUNSKA AFERA OTKRILA JE ZASTRAŠUJUĆU ČINJENICU O SRBIJI: Sada su neke stvari MNOGO JASNIJE!
Georgij Kleban, potpukovnik, Foto: shkolaserb.ru

OPASNO

ŠPIJUNSKA AFERA OTKRILA JE ZASTRAŠUJUĆU ČINJENICU O SRBIJI: Sada su neke stvari MNOGO JASNIJE!

To je potvrdio i načelnik uprave za analitiku BIA Relja Željski koji je naglasio da afera "ruski špijun" nije usamljen slučaj u Srbiji

Objavljeno: 07:43h

Afera "ruski špijun" otkrila je da je Srbija intreresantna mnogim obaveštajno-bezbednosnim službama pogotovo vodećih svetskih sila, a razlozi za to su brojni, od nezavršenih ratova na Balkanu do geopolitičke pozicije Srbije koja povezuje Evropu i Bliski Istok, piše "Blic".

Snimak na kome se vidi ruski agent, potpukovnik Georgij Klemban, kako podmićuje srpskog oficira objavila je, prema prvim informacijama, americka sluzba, što je još jedan u nizu dokaza da se na teritoriji Srbije prepliću mnogi strani interesi i uticaji, navodi list.

To je potvrdio i načelnik uprave za analitiku BIA Relja Željski koji je naglasio da afera "ruski špijun" nije usamljen slučaj u Srbiji.

"Naprotiv, na teritoriji Srbije, iako, to zvuči kao teorija zavere trenutno deluje veliki broj obaveštajno bezbednosnih sistema kako najmoćnijih zemalja sveta poput poput SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije i Kine, tako i zemalja iz okruženja poput Hrvatske i Albanije, ali su tu ne zavrsava taj spisak", kaže Željski.

On ističe da je Srbija zemlja koja se nalazi u veoma specificnom trenutku u veoma teškim okolnostima, kao i da je državno rukovodstvo pod velikim pritiskom da odustane od određenih strateskih pravaca i kursa koje je zauzelo.

Politicki analitičar Dušan Janjnić za "Blic" kaže da obavestajne sluzbe velikih sila, ali i gotovo svih država u regionu rade na teritoriji Srbije.

"Tu mislim i na Rumuniju, Bugarsku, ali pre svih na Mađarsku, Italiju i pogotovo Tursku koja ima veliki uticaj na Balkan. Takođe, Francuska ima veliki interes za obaveštajnim podacima u Srbiji, narocito u vezi sa naoruzanjem i problemom Kosova", kaže Janjić.

On navodi da strane službe prikupljaju bezbednosne i političke podatke, u smislu uticaja na politicke tokove.

"Glavni razlog za špijunazu u Srbiji su nezavršeni ratovi. Tu pre svega mislim na KiM, ali i na Makedoniju, Crnu Goru, i posebno BiH. Srbija je sama po sebi interesantna, jer se naoruzava, a i drugačije pozicionira u odnosu na period do 2012. godine", ocenjuje Janjić i dodaje da Srbija nema toliki geopolitički znacaj koliko vazan geografski polozaj.

"Mi se nalazimo na Koridoru 10, što je najkraći put koji povezuje Evropu i Bliski istok, a tamo trenutno sve vri. Takođe takva pozicija Srbije je znacajna i u pogledu organizovanog kriminala i terorizma", objasnjava Janjić.

Izvrsni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović kaže da rad stranih obavestajnih sluzbi uglavnom nije nezakonit. u "Uobičajeno je da velike drzave koje imaju politicke i ekonomske interese u drugim zemljama nastoje i da ih zastite pa i u te svrhe koriste i obavestajne sluzbe kako drzavne tako i privatne", kaže Petrovuć.

On napominje da je Srbija trenutno politički interesantna velikim silama zbog pokusaja rešavanja kosovskog problema i sukobljenih interesa koje one imaju po tom pitanju dok zemlje u okruzenje žele da znaju šta se u njihovom susedstvu dešava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.