OPLEO ME MILOMIR MARIĆ, SMETALO MU ŠTO SAM KAMENOREZAC: Autor čuvenog PARTIZANSKOG stripa otkrio ko mu je SMESTIO
Što udari po njemu, Mariću?, Foto: Printscreen

rani radovi

OPLEO ME MILOMIR MARIĆ, SMETALO MU ŠTO SAM KAMENOREZAC: Autor čuvenog PARTIZANSKOG stripa otkrio ko mu je SMESTIO

„Mirko i Slavko” su im bili trn u oku! Pa to je bilo jasno, kao dan!

Objavljeno:

Desimir Žižović Buin, slikar i strip crtač, najpoznatiji je kao autor stripova o legendarnim partizanskim dečijim junacima "Mirku i Slavku". Radio je i umro u Gornjem Milanovcu, a pored stripa bavio se i vajarstvom, slikarstvom, a bio je i kamenorezac. Vrlo svestran čovek, u kraju iz kojeg je - legenda.

foto: Printscreen

Ipak, njegov strip je pored velike popularnosti prestao d aizlazi demadesetih godina, a baš negde u to vreme Žižović je otkrio kako neki novinari vode prljavu kampanju protiv njega. Kao jednog od takvih apostrofirao je Milomira Marića, tadašnjeg novinara "Duge", a sada glavnog urednika TV Hepi.

- Opleo me neki Milomir Marić u „Dugi”. Napisao, kao, Desimir Žižović, crtač stripa, a kamenorezac, pa još podvukao ono - kamenorezac - ko da je to nešto nečasno, šta li. More, mislio sam da mu otpišem, ali ko velim, neka mu, nek se strvi na one koji ne mogu da se brane, pa trebaju novinama i taki novinari, je l’ - kazao je Žižović u intervjuu datom u kafani, a osvrnuo se i na pomenuti strip koji ga je proslavio:

foto: Printscreen

- Pa ta opšta kampanja protiv šunda ugasila je "Mirka i Slavka" tačno 1975. godine. Samo, to su bile prljave rabote. Strip je napao neki Gavarić iz novosadskog „Dnevnika”, opalio ga na televiziji, sve se pušilo! Ma nisam mogao ni da pomislim da je to moguće. Sve smo radili najpoštenije moguće, nikakav propust nismo dozvolili, deca su gutala ovo štivo... šta je sad, mislim se. Kad, saznam, boga ti, upravo tih dana došlo do neke kolizije izmedu novosadskog „Foruma” i „Dečijih novina”. „Forum” se bavio izdavanjem uvoznih stripova i „Mirko i Slavko” su im bili trn u oku! Pa to je bilo jasno, kao dan! Bre, Gavariću, mislim ja, šta ti je ovo trebalo!? Al', šta je, tu je. Mene neko da zeza na takav način, to će malo teže da ide! Neće Buin propasti bez Mirka i Slavka. Ja sam uradio ukupno 450 svezaka stripa od po 64 strane - ispričao je Žižović.

BONUS VIDEO:

VRAĆAJ TO OVAMO! Devojčica hranila golubove, a onda je jednog ščepala za vrat, uzela mu zrno iz kljuna i pojela! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Jugopapir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.