PISMO DETETA KOJE JE PODIGLO BALKAN NA NOGE: Hvala vam, odrasli, što nam je ovako divno!
Dete zna o čemu priča, Foto: Profimedia

MEĐUNARODNI DAN DECE

PISMO DETETA KOJE JE PODIGLO BALKAN NA NOGE: Hvala vam, odrasli, što nam je ovako divno!

Odrasli, jedno veliko hvala, iz dubine ovog mog dečjeg srca!

Objavljeno:

Na adresu redakcije Espresa jutros, na Međunarodni dan deteta, stiglo je jedno pismo, potpisano sa "dete". I pored osnovane sumnje u to da je ovo napisalo dete (rečnik je preteran, u svakom smilu te reči), prenosimo vam ga u celosti:

"Mama, tata, čiko sa drugog sprata, teto iz parka, vi čike i tete sa televizije koje gledam, i vi ostali odrasli, danas je moj dan, međunarodni dan deteta.

Danas sam ja, dete, najvažnije na svetu.

Ali neću da vam se zahvalim samo za ovaj jedan dan, bilo bi to sebično od mene. Hoću da vam se zahvalim ovim pismom za sve što činite za mene, i drugu decu planete, što se svakog dana svi mi osećamo kao da smo najvažniji na svetu.

Hvala vam, odrasli, za budućnost koja nas čeka: prema konsenzusu svih relevantnih naučnika na svetu, do 2050. godine polovina naše planete postaće neizdrživi pakao u kojem život kakav poznajemo neće moći da se odvija. Taman kad mi treba da uživamo u životu. Migracije na sever i jug planete (najviše na sever) biće biblijskih razmera, a zavladaće vreme ratova, boleština, represije i kriminala. Neka, važno da ste vi uživali, i sj*bali sve što može da se sjebe, kako biste putovali, prejedali se, prej*bali se i posle možda malo kajali što ste debeli, propali od alkohola ili narkotika ili što ste povredili nekoga. VREDELO JE.

Odrasli, HVALA vam što će naše odraslo doba biti ispunjeno sušama, orkanima, požarima, poplavama...

Hvala vam za ovo, zaista: u suštini ljudskog bića, na kraju svih krajeva, je SMISAO, a ima li većeg smisla nego živeti u vreme koje nije SMORNO, UDOBNO i ispunjeno efemernim glupostima kao što su dosada, luksuz, video igrice, redovno kupanje, letovanja i slične koještarije? Umesto toga, imaćemo gladovanje, borbu za goli život, patnju zbog smrti naše dece, skoro pa seksualno uzbuđenje zbog ubijenog, odranog, isprženog i pojedenog PACOVA. Jednom rečju - ADRENALIN, BEJBI! Umrite bre matorci, od dosade, u vašem "potrošačkom raju"!

foto: Profimedia

Dragi moji odrasli, prema podacima SZO (Svetska zdravstvena organizacija) JEDNA MILIJARDA dece između 2 i 17 godina pretrpela je seksualno, fizičko ili emotivno.

Hvala vam za to. Od srca. Nikad vam nećemo to zaboraviti. Vredna lekcija koju ste nam podarili biće dovoljna većini od nas da NIKAD NIKOME ne učini ono što ste vi učinili nama. Makar i cena toga bila visoka, pa i previsoka. Mi, deca, RAZUMEMO vas odrasle, razumemo da imate potrebe, komplekse, nagone, koje morate da ispunite. I pored toga što nam radite, mi vas i dalje volimo. Jer drugačije ne umemo. A bolje mete od nas, koji smo nemoćni, fizički slabiji, željni ljubavi i pažnje - nema. Koga biste, za ime onoga u koga većina vas veruje, silovali, tukli i dovodili do suza, da nije nas, dece, koja vas VOLIMO I VERUJEMO VAM?

Svi vi roditelji savremenog sveta, HVALA VAM što se toliko žrtvujete za nas! Nesebično, vi veliki, sjajni ljudi, ne misleći na sebe, posađujete nas ispred televizora, tutkate nam u ruke tablete i mobilne telefone, trudite se tako silno da se slučajno ne IGRATE s nama, da ne PRIČATE, da nas ne UČITE, da se ne desi nekako da nas tretirate kao osobe kojima je potreban savet, zagrljaj, topla, ljudska reč.

Mnogo je bolje da to umesto vas rade zezalice na youtubeu, igrice, crtaći... Za to vreme vi možete da se dopisujete na viberu, da gledate TV, porniće, političke emisije, da se muvate preko FB-a... Da PRODUŽITE VAŠE DETINJSTVO, KRADUĆI NAŠE.

Nekad su se roditelji igrali sa decom, ili ih učili dečjim igrama, pa su ta deca bila fizički pravilno razvijena i psihički zdrava. Danas, zahvaljujući vama i vašoj ljubavi, već sa 12 godina imamo 100 kila, krivu kičmu, šećer i već neki dečji psihički poremećaj. NEKAD SE TO NIJE IMALO. PRC, ODRASLI!

foto: Profimedia

Budući da sam dete sa Balkana, iz Srbije, da se osvrnem posebno na vas odrasle sa ovog j*benog polustrva.

Hvala vama posebno, jer vi ste specijalan slučaj odraslih, može se reći čak UZOR za sve ostale odrasle na svetu.

Jer, njima možda i promakne nešto da unište, ali vi, Balkanski odrasli, vama ništa nije promaklo.

Prvo ste se ubijali, ubili ste i osakatili stotine hiljada mama i tata, više tata nego mama, ali rat je to. Da se mame ne osećaju zapostavljeno, potrudili ste se pa ste mame masovno silovali za vreme tog rata. Da im ne nedostaju tate. Hvala, odrasli, j*bali ste nam kevu. U prenesenom značenju, ali bogami i bukvalno.

Ok, kad ste to završili, ubijanje, silovanje i rušenje, prešli ste na OBRAZOVANJE. Koje je, je li, ključna stvar za nas decu. Učite nas, sve od tada, veoma vredno, da treba MRZETI Srbe, Hrvate, Crnogorce, Makedonce, Albance (ili Šiptare), Bosance... A mi, deca, upijamo lekcije. Tako da, čim stasamo da držimo pušku, ili barem nož, znamo koga da ubijamo. Da se ne zajebemo.

Od koga bismo naučili ovu dragocenu lekciju da nije vas, o ODRASLI?

E sad, na kraju, bez zajebavanja: HVALA VAM, zaista, stvarno ono... Jer, najbolje se uči NA PRIMERU. Sve i da hoćemo, toliki G*VNARI kao što ste vi teško da možemo da budemo. Vi ste jedini razlog što će čovečanstvu sve ubuduće da ide samo nabolje. Jer gore od vas NE MOŽE.

Iskreno vaše,

Dete."

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.