POMOR KOD BEČEJA! Pecaroši u strahu, ova riba bi mogla da završi na trpezi svakog od nas! (FOTO)
Pomor ribe / Ilustracija, Foto: Printscreen Tvitter

užasno

POMOR KOD BEČEJA! Pecaroši u strahu, ova riba bi mogla da završi na trpezi svakog od nas! (FOTO)

Kako je ovo smelo da se dozvoli?

Objavljeno:

U Bečeju se dogodio nezapamćeni pomor ribe, koji je do sada uništio na tone! Inače, sumnja se da je uzrok ovom ekocidu pre svega šećerana Crvenka, kojoj je zabranjeno da ispušta otpadne vode.

Naime, društvenim mrežama se proširila fotografija koja je izazvala ogromnu pažnju, ali i zabrinutost kod mnogih za prirodu i njen živi svet.

Fotografija iz Bečeja svedoči o kakvoj prirodnoj katastrofi se zapravo radi.

Ispušteni otrov krenuo je iz Crvenke i na svom putu poharao riblji fond na kanalu, što su prvo primetili meštani Srbobrana, gde pecaroši procenjuju da je uništeno oko 10 tona ribe.

Tim povodom, kontaktirali smo Ministarstvo zaštite životne sredine koji su nam kazali da je republička inspekcija kontaktirala Pokrajinski sekretarijat koji će u narednom periodu vršiti detaljnu kontrolu.

Poslovi zaštite životne sredine na teritoriji AP Vojvodine zakonom su povereni Pokrajinskim organima, i shodno tome, i za ovaj slučaj pomora ribe duž kanala DTD Bečej-Vrbas nadležni su pokrajinski organi i službe. Republička inspekcija vrši koordinaciju poslova inspekcijskog nadzora, iz delokruga republičke inspekcije poverenih AP Vojvodini i jedinici lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru čl. 12. st. 11. Shodno tome, republička inspekcija je nakon saznanja o ovom događaju, 07.11. 2019. godine, kontaktirala Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u vezi uginuća ribe na kanalu DTD, Bečej-Vrbas. Nakon toga, dostavljen je izveštaj o aktivnostima i preduzetim merama u vezi ovog događaja, i postupanjima nadležnih pokrajinskih inspekcijskih organa koja su preduzeta. Republička inspekcija će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, i dalje vršiti koordinaciju poslova inspekcijskog nadzora koji su povereni, i od istih tražiti izveštaje o preduzetim merama i aktivnostima, poručuju iz ministarstva.

Inače, rezultati uzorkovane vode koje je uradio novosadski Prirodno matematički fakultet ukazali su na nedovoljnu količinu kiseonika, što je indikator zagađenja vode.

Zagađena voda nastavlja da se kreće nizvodno polako ka Tisi. Epilog je da i dalje imamo uginulu ribu da se zagađenje pomera nizvodno, da je kulminacija sada kod Bečeja i da ta voda sada polako izlazi put reke Tise. Preostalo nam je jedino da se nadamo da će Tisa, zbog svoje veličine, proći sa manjim posledicama i da neće biti istog epiloga kao u kanalu", rekao je direktor Vode Vojvodine, Slavko Vrndžić za Blic.

Takođe, važno je napomenuti da je opštinska inspekcija za zaštitu životne sredine u Kuli izdala zabranu ispuštanja otpadnih voda u šećerani u Crvenki.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.