NEMA VIŠE GLEDANJA "SENKI" I "GRUPE" ZA DŽ, PALI PIRATI KOJI SU VODILI SAJTOVE: Kazna od jedne do 5 godina ZATVORA?
Policija je u stanovima i prostorijama koje su osumnjičeni koristili pregledala njihovu računarsku opremu, prijem elektronskih uplata i računa u bankama, Foto: Printscreen

policijska akcija

NEMA VIŠE GLEDANJA "SENKI" I "GRUPE" ZA DŽ, PALI PIRATI KOJI SU VODILI SAJTOVE: Kazna od jedne do 5 godina ZATVORA?

Po članu 199. Zakona, kazna je od jedne do pet godina, a za organizovano bavljenje time, a to je upravo ovo, mislim da je do 8 godina

Objavljeno:

Nedavno se pojavila vest koja je rastužila mnoge ljubitelje gledanja stranih filmskih hitova, a posebno aktuelnih domaćih serija van redovnog termina o hapšenju dvojice "pirata".

Naime, policija je podnela krivične prijave protiv dvojice muškaraca zbog sumnje da su neovlašćeno omogućavali gledanje velikog broja domaćih filmova i stranih televizijskih serija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sumnja se da su oni duže vreme, preko portala filmovi24h.com i serije.online, nezakonito omogućavali gledanje filmova i serija i tako nosiocima autorskih prava naneli finansijsku štetu.

Policija je u stanovima i prostorijama koje su osumnjičeni koristili pregledala njihovu računarsku opremu, prijem elektronskih uplata i računa u bankama, posle čega su otkrili da su preko te opreme nelegalno emitovali serije i filmove.

Dalje od ove vesti se još nije otišlo, tako da ne znamo još o kojim "licima" je reč i da li su zaista imali neke koristi od svog nezakonitog "aktivizma".

foto: Printscreen

Jedino je izvesno da ljubitelji domaćih serija, naročito "Senki nad Balkanom 2" i "Grupa" neće moći da ove serije gledaju nigde drugde osim na televizijama i legalnim platformama koje ih emituju.

foto: Printscreen

Međutim, ovo je dobra prilika da se podsetimo nekih ranijih slučajeva hapšenja pirata i šta se kasnije sa njima dešavalo.

foto: Printscreen

Pre osam godina uhapšen je osoba koja je piraterisala film Dragana Bjelogrlića “Montevideo, Bog te video”.

foto: Printscreen

Osumnjičeni je uhapšen u akciji SBPOK, čiji su pripadnici upali u stan Gorana Č. i izvršili pretres.

- U stanu je nađen računar, koji je zaplenjen, a osumnjičeni je priznao delo i zatražio advokata - preneli su mediji.

Ispostavilo se da se radi o Goranu Čujku koji je na internetu postavio link za preuzimanje neovlašćeno umnožene kopije domaćeg filma "Montevideo, Bog te video".

Čujak je bez ovlašćenja nosilaca autorskih prava, na jednom od najpopularnijih internet foruma, omogućio neograničenom broju korisnika interneta da preuzimaju film "Montevideo, Bog te video".

Na isti način, Čujak je postavljao druge filmske, muzičke i softverske materijale, domaćih i stranih autora, bez njihovog znanja i odobrenja, nanoseći im na taj način ogromnu materijalnu štetu, takođe kažu u policiji.

Zoran Savić, u to vreme član odbora Američke privredne komore za zaštitu prava intelektualne svojine, objasnio je da su hapšenja znak da je država rešila da stane na put pirateriji jer ona uništava filmsku kulturu u Srbiji. Uspeh filma "Montevideo, Bog te video" je pokazao da je moguće oporaviti srpsku kinematografiju i zbog toga je nedopustivo da neko tuđi trud i rad okači besplatno na internet.

Kako je Savić rekao, po krivičnom zakonu je to kažnjivo:

- Po članu 199. Zakona, kazna je od jedne do pet godina, a za organizovano bavljenje time, a to je upravo ovo, mislim da je do 8 godina. Naša iskustva su različita, ali evo ja sam pre neki dan primio dopis iz Niša, gde je jedan čovek osuđen posle višestrukih takvih radnji na nekoliko meseci zatvora. Ja mislim da je država morala da pokaže zube i da se sa tim napokon nešto uradi - rekao je Savić.

Nije se saznalo kakva je bila sudbina Gorana Čujka i da li je uopšte njegov slučaj stigao do suda, ali je zato poznat slučaj dvojice pirata iz 2008. godine.

Okružni sud u Beogradu prvi put je te godine, umesto novčane i uslovne kazne, izrekao dve presude na osnovu kojih će osuđeni morati da odu na izdržavanje zatvorske kazne zbog krivičnog dela piraterije.

Na šest meseci osuđen je Darko Jovanović, a Jovan Mirčevski na 11 meseci zatvora. Osuđeni su bili mesec dana u pritvoru.

Taj svojevrsni presedan označava novi odnos pravosuđa prema krivičnim delima iz oblasti takozvanog sajber kriminala. U prethodnim slučajevima, prema rečima tadašnjeg posebnog tužioca za visokotehnološki kriminal Lidije Komlen-Nikolić, kazne su se kretale u rasponu od 30.000 dinara do uslovnih godinu dana zatvora, ukoliko u sledeće četiri godine napravi novo krivično delo.

BONUS VIDEO:

UDAJE SE TOPALKOVA ČERKA?! Najveći bosanski zavodnik odlepio za lepom Helenom i na Maldivima joj sprema ŠOK VERIDBU (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.