OVO SU PORUKE PATRIJARHA PAVLA KOJE SVI MORAMO DA ČUJEMO! Narod ga je za života PROGLASIO SVECEM
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

PROČITAJTE

OVO SU PORUKE PATRIJARHA PAVLA KOJE SVI MORAMO DA ČUJEMO! Narod ga je za života PROGLASIO SVECEM

Mudre misli patrijarha Pavla

Objavljeno:

Poruke i reči patrijarha Pavla, koga je narod za života proglasio svecem, i danas odzvanjaju.

Njegova dela i reči "svetlela su i svetle" kao duhovni putokaz jednom narodu. Danas se kroz citate sećamo svega što je patrijarh Pavle za života pokušao da nas nauči.

Šta je ljubav? Kakvi smo zaista? Evo šta je patrijarh Pavle govorio!

Doticao se i dobrog i lošeg u ljudima.

"Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi.... Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi", isticao je patrijarh koji je pre monaškog života radio kao veroučitelj, a pre nego što ga je Srpska pravoslavna crkva proglasila poglavarem radio kao episkop raško-prizrenski.

I podsećao nas je:

"Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja".

Umeo je da nam poruči:

"Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo".

I učio nas onom najvažnijem:

"Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi - jer, ljubav je veza savršenstva - kada bi se makar držali principa "što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima", onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja".

Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. u Beogradu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.