DOMOVI ZDRAVLJA PUNI! Toplo vreme idealno za širenje virusa, na udaru najviše DECA, evo šta vam lekari savetuju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Epidemija

DOMOVI ZDRAVLJA PUNI! Toplo vreme idealno za širenje virusa, na udaru najviše DECA, evo šta vam lekari savetuju!

Broj prehlađene dece se duplirao zbog neprimereno toplih dana za ovo doba godine i virusa koja se kod mališana brzo prenose

Objavljeno:

Skok temperature i neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine pogoduju brzom širenju virusa, zbog čeka je dupliran broj prehlada i prepune čekaonice u domovima zdravlja.

Vremenske oscilacije, kada iz hladnog ulazimo u toplo vreme, stvaraju pogodno tle za razvoj povećanog broja respiratornih infekcija i širenju virusa, zbog čega lekari savetuju poseban oprez, naročito najmlađima.

Povišena temperatura, malaksalost i kašalj najčešći su simptomi kod dece, dok se kod starijih beleže i nagle promene krvnog pritiska usled vremenskih prilika sa kakvim se susrećemo ovih dana.

Da se broj prehlađene dece duplirao zbog neprimereno toplih dana za ovo doba godine i virusa koja se kod mališana brzo prenose, potvrdila nam je doktorka Biserka Šutaković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Zemun".

- Tačno je da se znatno povećao broj dece koji se javljaju zbog akutno-respiratornih infekcija. Ogromne su gužve, sigurno je da ovako promenjivo vreme dosta nepovoljno utiče na zdravlje, ali i kontak među decom zbog čega se šire virusi - kaže za "Blic" dr Šutaković u dodaje da do sada nije bilo prijave gripa ove sezone.

Šta pomaže?

Ona navodi da je osnovni savet roditeljima da svojoj deci pruže raznovrsnu ishranu, vitamine i dosta tečnosti.

- Uglavnom ne pripisujemo antibiotike deci, već pokušavamo da delujemo sa takozvanom simptomatskom terapijom, lekovima i sirupima za iškašljavanje, skidanjem povišene temperature sa dosta tečnosti, da se ishrana obogati vitaminima. Ono što uvek ponavljam neophodno je mirovanje, dakle trebalo bi dete da odleži da ne ide u školu, jer se onda infekcija širi i produžava se oporavak - jasna je doktorka.

Kako nam je rekla, pređašnje iskustvo pokazalo je da borbu sa virusima i prehladom vodimo čitav novembar i decembar, a onda se pred Novu godinu, odlaskom đaka na raspust, oseti značajnije smanjen broj javljanja u domove zdravlja.

1 / 1 Foto: Marina Lopičić

- U principu gužve u domovima zdravlja su osetno manje kada deca odu na rasput. Mala pauza i od tek nedelju dana kada deca ne idu u školu svakako da utiče da se virusi ne šire u tolikoj meri. Sigurno je da ćemo u narednom periodu imati više posla, samo da ne zakačimo grip - kaže doktorka Šutaković i apeluje na roditelje da bi prehlađena deca trebalo da izbegavaju ne samo odlazak u školu, već i bilo kakve druge skupove i druženja.

Prema rečima doktora Igora Dimitrijeva, specijaliste interne medicine u Domu zdravlja Palilula, trenutno najviše ima norovirusa koji napada stomak, rotavirusa koji najčešće napada bebe, decu i starije i adenovirusa koji napada disajne i organe za varenje.

Građani se, naveo je Dimitrijev za Tanjug, najčešće javljaju zbog infekcije gornjih i donjih disajnih organa, stomačnog gripa i hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska.

- Često se javljaju zbog povišene telesne temperature, kašlja, malaksalosti, osećaja umora, infekcije disajnih organa. U poslednje dve nedelje građani se dosta javljaju zbog naglog skoka i pada krvnog pritiska čemu, verovatno, pogoduju i ove nagle promene temperature koje se dešavaju svakodnevno, kao i promene atmosferskog pritiska - pojasnio je Dimitrijev, koji je i zamenik direktora u Domu zdravlja Palilula.

Građanima je savetovao da vode računa o načinu ishrane, odnosno da prirodnim putem pokušaju da pojačaju imuni sistem, kao i da popiju lek ukoliko dođe do povišene telesne temperature.

- Ukoliko imaju simptome stomačnog virusa, savetuje se da uzmu lekove iz grupe antiemetika, odnosno lekova protiv mučnine i povraćanja, zatim da konzumiraju lakšu hranu, vode računa o dovoljnom unosu tečnosti i elektrolita i da se, ukoliko simptomi traju više od četiri, pet dana, obavezno jave svom lekaru u matičnom domu zdravlja - zaključio je Dimitrijev.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.