VELJKO (13) JE SLEP, NE MOŽE DA KORISTI DESNU RUKU, OTEŽANO HODA! Treba mu novac za vežbe, banju, lekove
Ilustracija, Foto: preentscreen

BUDIMO HUMANI

VELJKO (13) JE SLEP, NE MOŽE DA KORISTI DESNU RUKU, OTEŽANO HODA! Treba mu novac za vežbe, banju, lekove

Uprkos svim mukama, bezbroj pregleda, braunila u venama, teške operacije, ovaj prelepi dečak obožava ljude

Objavljeno:

Veljko je posle operacije tumora na mozgu, kada je imao dve godine, ostao je potpuno slep. Kao posledica operacije i hemipareza desne strane, on ne može da koristi desnu ruku, a desnom nogom hoda otežano.

Uprkos svim mukama, bezbroj pregleda, braunila u venama, teške operacije, ovaj prelepi dečak obožava ljude, pažnju, maženje, svoje kockice, muziku... I najviše od svega majku Vanju, koja se za svaki njegov osmeh bori sama.

Malom Veljku potrebne su fizioterapeutske vežbe, banje, lekovi, terapije...

- Operacijom nije odstranjen čitav tumor, a u pitanju je pilomiksoidni astrocitom, koji raste i grana se kao karfiol. Pomoću fizioterapeutskih vežbi Veljko bi mogao da počne da koristi desnu šaku koja je u jakom grču. A jednog dana moraće da nosi beli štap... Te terapije mu neće vratiti vid, neće mu smanjiti ostatak tumora u glavi sa kojim se i dalje bori, ali će mu pomoći da stanje ne ode na gore i da počne da koristi desnu ruku – rekla je Vanja, Veljkova mama.

Ona nikad neće zaboraviti dan kada su joj doveli dete iz operacione sale i rekli da je preživeo, ali da je ostao bez vida.

- Pre operacije bio je preslatko, veselo dete, naizgled potpuno zdravo, osim što mu je desno oko neobično “igralo”. Nakon magnetne rezonance otkriven mu je tumor i tada počinje užas. Najteže je bilo posle operacije, detetu koje je do juče videlo, da shvati da je sada slepo. Prestao je da govori, bojao se da stane na noge, plakao je danima... Posle godinu i po od operacije, Veljko je ponovo progovorio, a ja sam ga učila da ponovo hoda. Sada se više i ne seća da je nekada video, ja mu to ne spominjem, a ne pričam s njim ni o tumoru. Upisala sam ga u školu za slepu i slabovidu decu u Zemunu, kupila mu Brajevu mašinu i to posebnu "jednoručnu" i odnela u školu da je koristi – objašnjava ona.

Fotografije iz perioda kada je Veljko još video, kad im je bilo prelepo, kad nisu ni slutili šta ih čeka, Vanja je sakrila.

- Naš život sada su kontrole, pregledi, praćenja, a trudim se da probam sve što mi preporuče da bi moglo da pomogne. Sve činim da mu pomognem, ali zaista ne mogu mnogo sama – zaključuje ova hrabra žena.

Pomozimo Veljku! Upišimo 118 i pošaljimo SMS na 3030. Njemu možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Budimo humani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 118 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human118 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-429509-97

Uplatom na devizni račun: 00-540-0001251.6 IBAN: RS35160005400001251688 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.