U SRBIJI JE SVE VIŠE MUČENIH I UBIJENIH ŽENA! Najveći problem je što se NASILNICI NE KAJU!
Ilustracija, Foto: Profiemedia

surovo

U SRBIJI JE SVE VIŠE MUČENIH I UBIJENIH ŽENA! Najveći problem je što se NASILNICI NE KAJU!

Zlostavljači su različitih zanimanja, fakultetskog obrazovanja ali sve njih vezuje isti obrazac, opsesivno kontrolišu svoje partnerke i žene, i to je model po kojem se prepoznaju

Objavljeno: 14.11.2019. 14:05h
  • 92

Nasilje prema ženama u Srbiji ne opada, za jednu deceniju ubijeno je više od 320 žena, više od 400 dece postali su siročići, a istraživanja pokazuju "da se ubice ne kaju", i da je najveći problem neprijavljivanje nasilja, rečeno je danas na konferenciji za "Sprečavanje i iskorenjivanje femicida u Srbiji".

- Iz razgovora koje smo obavili sa onima koji su osuđeni za ubistvo žene, zaključili smo da nema kajanja i ako se kaju, kako kažu, to je iz razloga što su upropastili, izričito, svoje živote - rekla je predstavnica Ženskog istraživackog centra za edukaciju i komunikaciju Nevena Petrušić.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković ukazala je na veliki problem da, iako žrtve mogu nasilnika anonimno da prijave, u većini slučajeva one to ne rade, čak ni njihova okolina.

- U 2018. godini imali smo 34 slučaja ubijenih žena, a čak za njih 27 policija nije imala prijave nasilja u porodici. Tendencija se nastavlja i ove godine, u 28 slučajeva ubistava, u 17 slučajeva nije bilo ranijih prijava nasilja - navela je Popović Ivković.

1 / 1 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je navela da žrtve nisu samo emotivne partnerke, već i majke, bake, ćerke, a ono što najviše zastrašuje jesu načini na koja su ubistva počinjena.

- Počionici na najsurovije načine ubijaju žene. Prema našim podacima, oni koriste noževe, fizičku snagu, čekiće, šipke, pa i lovačke puške kako bi ubili ženu, maćehu, baku, čak i bebu, odnosno ćerku. Nasilnik kada donese odluku da ubije, on će to i učiniti - poručila je Popović Ivković.

Istraživanje o femicidu, koje su sproveli Ženski istraživacki centar za edukaciju i komunikaciju i FemPlatz, rađeno je tri godine i kroz njega su analizirane pravosnažne sudske presude za ubistva žena u Srbiji.

- U određenom broju slučajeva žene su prijavile nasilje, a institucije nisu blagovremeno reagovale. Pokazalo se da, čak i kada je nasilnik bio ranije kažnjen, nije promenio svoje ponašanje. Mi nemamo program za rad sa nasilnicima, koji bi obezbedili da se trajno izmeni njihovo ponašanje. Kada je reč o sudskim postupcima, efikasniji je rad sudstva nego tužilaštva - istakla je Nevena Petrušić.

Istraživanje je potvrdilo da su zlostavljači različitih zanimanja, fakultetskog obrazovanja i njih sve vezuje, kako kaže Petrušić, isti obrazac, opsesivno kontrolišu svoje partnerke i žene, i to je model po kojem se prepoznaju.

- Najčešće, okidač za ubistvo predstavlja trenutak kada žrtva poželi da napusti nasilnika - ispričala je Petrušić.

Državni sekretar MUP navela je da je to ministarstvo sprovelo brojne aktivnosti.

- Među njima su obuka službenih lica, narukvice za žrtve i nasilnike koje će biti uvedene u naredne tri godine kroz projekat ''Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji'', a koji sprovodi Agencija ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost u Srbiji (UN Women), u saradnji sa MUP-om, a uz finansijsku podršku Norveške - zaključila je Biljana Popović Ivković, koja je podsetila da žrtve nasilja u porodici nasilnike mogu da prijave anonimno i besplatno pozivom na broj 0800100600.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media