SVAKI TREĆI ĐAK U PRVOM SREDNJE REDOVNO SE KOCKA! Da li je ovo zabrinulo bar jednog roditelja u Srbiji?
Kockanje, Foto: Dado Đilas

OPREZ

SVAKI TREĆI ĐAK U PRVOM SREDNJE REDOVNO SE KOCKA! Da li je ovo zabrinulo bar jednog roditelja u Srbiji?

Domaći stručnjaci upozoravaju da je situacija alarmantna i da je kockanje bolest zavisnosti podjednako kao i alkohol i droga

Objavljeno: 14.11.2019. 13:02h
  • 96

Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole redovno se kocka, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

Prema rezultatima istraživanje "Ponašanje u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji" kocka se 34,6 odsto đaka ovog uzrasta, a samo u poslednjih godinu dana to je svakodnevno činilo 27,55 odsto njih. Da stvar bude još gora, ništa bolja situacija nije ni kaa je u pitanju konzumiranje alkohola među decom do 15 godina, piše Informer.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je situacija alarmantna i da je kockanje bolest zavisnosti podjednako kao i alkohol i droga. Prema njihovim rečima, deca u kockanje ulaze preko sportskog klađenja, što je za mnoge bezazleno i nije kockanje. Tako prave tikete popunjavaju još u osnovnoj školi, uz pomoć starijih članova porodice ili drugara, što kasnije ekskalira u problem sa kockom i dovodi do zavisnosti.

Osnivač Savetovališta za bolesti zavisnosti "Entera", defektolog Milan Radovanović, upozorava da se sve više mladih u Srbiji ima patološki poriv za kockanjem.

- Kocka je problem broj jedan među tinejdžerima i zaista ovi podaci ne iznenađuju, ali su i te kako zabrinjavajući. Od svih ljudi koji dolaze u naše savetovalište po pomoć ubedljivo najviše imamo upravu mladih kockara. Pre nekoliko godina bio nam je šok kada dete kaže da je prvi kontakt sa kladionicom imalo šest-sedam godina, dok je već sada, na žalost, to sasvim normalno. Ako dete prati i voli sport, više nije iznenađenje kada kaže da se sa statom ili nekim iz porodice kladio na neki tim i sam popunio tiket - naglašava Radovanović i ističe:

- Koliko je situacija alarmantna, najbolje pokazuje i to što su deca danas češće u kladionici nego u školi. Najviše mladih kockara redovno se kladi, igra slot-mašine, ili poker aparate... Najstrašnije je što su deca zavisna od same igre, a kocka im postaje način života.

Na pitanje ko je odgovoran za ovakvo stanje on odgovara:

- U ovom slučaju zakazao je ceo sistem! Zako se ne poštuju, čak ni onaj koji se odnosi na udaljenost između škole i kladioncie. U kladionicama niko ne poštuje zakonsku odrednicu da se maloletnicima ne sme dozvoliti da se klade. S druge strane, mnogi roditelji blagonaklo gledaju na ovu pojavu, aprofesori u školama sa učenicima pričaju o tiketima, smatra Radovanović.

Opasna bolest

Specijalista školske psihologije Biljana Lajović ističe da je kockanje bolest zavisnosti i da celokupno društvo mora da se pozabavi ovim problemom. 

- Deca u tom izrastu sklona rizičnom ponašanju i potrebi za izazovima, adrenalinom, proveravanjem postavljenih granica. Još strašnije je to što su danas kladionice dostupne svima i nalaze se bukvalno na svakom ćošku. I deca tako ulaze u taj svet. Postoje zablude da je kockanje bezazleno, ali naprotiv. To je podjednako kao i konzumiranje alkohola, duvana, droge... Zaista je potrebno da se roditelji, ali i celokupno društvo, više pozabave ovim problem, d adeca imaju više obaveza, da se bave sportom, imaju neki hobi, smatra Lajovićeva.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media