RODITELJI NEZADOVOLJNI PREDLOGOM ZAKONA O NESTALIM BEBAMA: Odbor za pravosuđe nije im uputio poziv!
Sa konferencije Udruženja nestalih beba, Foto: Aleksandar Stojanović

njihova reakcija

RODITELJI NEZADOVOLJNI PREDLOGOM ZAKONA O NESTALIM BEBAMA: Odbor za pravosuđe nije im uputio poziv!

Macura je ocenila da je odluka Odbora za pravosuđe da ne pozove te organizacije skandalozna

Objavljeno:

Tatjana Macura, šefica poslaničke grupe Stranke moderne Srbije apelovala je na predsednika Odbora za pravosuđe Petra Petrovića da na javno slušanje o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koje se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji 28. novembra pozove i relevantna udruženja i nevladine organizacije.

Ona je ocenila je da odluka Odbora za pravosuđe da ne pozove te organizacije skandalozna, jer su pozivi upućeni onim udruženjima i predstavnicima NVO koji podržavaju taj predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri još od marta 2018. godine, i to bez javne rasprave.

foto: Beta

Macura je apelovala da na javno slušanje budu pozvani predstavnici JUKOM-a, Beogradske grupe roditelja nestalih beba, koje se godinama bave tom temom, a čije primedbe i predlozi nisu uvršćeni u predlog zakona koji, kako je ocenila, suštinski ne rešava probleme roditelja nestale dece.

- Taj predlog zakona je samo sušta forma koje ne rešava probleme. Ono što je potrebno uraditi je da se povuče iz procedure predlog zakona i sprovede kvalitetna javna rasprava, napiše potpuno novi zakon koji će omogućiti da se istragom dodje do konačne istine - istakla je Macura, a konferenciji za novinare u Skupštini Srbije prisustvovali su predstavnici Beogradske grupe roditelja nestale dece.

Roditelji smatraju da je predlog zakona sporan jer ne obavezuje vlasti da pokrenu istragu o sudbini dece i negoduju jer vlast nijednog trenutka ne govori o tome da treba da se utvrde činjenice i okolnosti pod kojima su deca nestala i otvori istraga, već da želi da ih obešteti.

Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, uredjuje se postupak u kojem se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta ili zdravstvenih ustanova u Srbiji, i postupak u kojem se dosuđuje novčana naknada nematerijalne štete.

Roditelji nezadovoljni Predlogom zakona o nestalim bebama

Na današnjoj konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava i demokratije roditelji nestalih beba još jednom su iskazali nezadovoljstvo Predlogom zakona o nestalim bebama.

Takođe, svi koji su se danas našli tamo bili su vidno potreseni vešću da na javno slušanje o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koje se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji 28. novembra, oni kao udruženje nisu pozvani.

foto: Aleksandar Stojanović

Mirjana Novokmet i Nikola Šegrt iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba, još pre nekoliko dana, ocenili su da Predlogom zakona o nestalim bebama nisu zadovoljni, jer im, kako kažu, neće pomoći da dođu do istine o svojoj deci.

- Tražimo da se zakon povuče iz skupštinske procedure i da se dozvoli da stručni timovi, zajedno sa udruženjima, sa civilnim sektorom, naprave jedan zakon, koji će nas dovesti do istine gde su naša deca - rekla je Novokmet.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je Predlog zakona o nestalim bebama i uputio ga Skupštini na razmatranje.

Novokmet je rekla da nije bilo javne rasprave, kao i da u zakonu nema istraga, koje su, kako kaže, najbitnije.

- Ključ je takođe da ovaj zakon, ovakav kakav jeste, nas neće dovesti do istine o našoj deci. Svaki roditelj u Srbiji traži istinu gde se njegovo dete nalazi i šta se desilo sa njegovim detetom, ako je živo gde je, ako je preminulo gde je. Državne institucije su našu decu progalašavale preminulom, mi decu nismo videli, identifikovali ih, nismo mogli da ih preuzmemo - rekla je ona.

1 / 7 Foto: Aleksandar Stojanović

Ističe da postoji opravdana sumnja da su njihova deca živa.

- Tražimo da se zakon povuče iz skupštinske procedure i da se dozvoli da stručni timovi, zajedno sa udruženjima, sa civilnim sektorom, naprave jedan zakon, koji će nas dovesti do istine gde su naša deca - kaže ona.

Šegrt se slaže da "ovim zakonom ne postoji mogućnost da dođu do istine o svojoj deci".

- Tražimo povlačenje zakona jer nismo zadovoljni, tražimo da država sedne sa nama, da napravimo jedan lex specijalis - kaže on.

Novokmet kaže da roditelji nisu obavešteni ni o čemu, već da sve saznaju iz medija.

Novokmet kaže da će DNK registar ući u Predlog zakona, ali dodaje da tu informaciju ima iz medija.

- Izgubili smo poverenje, zato želimo da radimo paralelno, ako radi sud analizu DNK, želimo i mi da uradimo na nekom mestu, pa da uporedimo te kalupe -kaže ona.

Dodaje da su njihove sumnje istinite i opravdane.

- Sumnje traju godinama. Smatramo da je to radila jedna organizovana kriminalna grupa, da su majke tipovane. Primetan je šablon, mlade majke, prva trudnoća, svima su nam rekli "mladi ste, imačete dece, ovo su ružni prizori", vikendom se dešavalo proglašenje smrti beba, uglavnom noću, ponavljaju se isti lekari, iste babice, pedijatrijske sestre, matičari, godinama... - objašnjava ona.

Šegrt dodaje da je zloupotreba pravljena i sa bebama koje su pronađene u zamrzivaču porodilišta u Višegradskoj, Nišu i Kraljevu, da bi uporni roditelji dobili na viđenje.

Novokmet smatra da je cela afera počela posle Drugog svetskog rata i da traje do danas.

- Imali smo nemačke pečate na sprovodnicama leša, rođeno žensko, preminulo muško, prazne strane na potvrdama o smrti... Mi želimo da sarađujemo, želimo istinu, pokušavali smo da dođemo i dopremo do tih lekara. Smatramo da apsolutno pojedinci u sistemu su to radili i da treba da budu izneti na svetlost dana - kaže ona.

Predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, Vladimir Čičarević, istakao je da je ovakav predlog zakona "potpuni pravni nonsens", te da " nema veze sa ukradenim bebama".

- Pogrešno se percipira ovaj zakon i često se manipuliše celom ovom pričom. Zakon o kome govorimo proistekao je iz presude Zorice Jovanović protiv Republike Srbije. Ovaj zakon nema veze sa trgovinom dece na kojoj često potenciramo, već o plaćanju obeštećenja zato što Srbjia nije dala adekvatne odgovore o sudbini dece - naglašava Čičarević i dodaje da je s pravne strane "nonsens, obzirom da ne podrazumeva krivičnu odgovornost".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.