BORSKO JEZERO JEDAN OD NAJVEĆIH TURISTIČKIH BISERA: Tokom letnjih meseci voda dostiže i do 25 stepeni!
Borsko jezero je turistički biser, Foto: Filip Plavčić

dvadesetak minuta od gradske vreve

BORSKO JEZERO JEDAN OD NAJVEĆIH TURISTIČKIH BISERA: Tokom letnjih meseci voda dostiže i do 25 stepeni!

Nastalo je pregrađivanjem Brestovačke reke 1959. godine, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke

Objavljeno:

Na samo dvadesetak minuta vožnje autobusom od grada Bora nalazi se Borsko jezero. Od grada je udaljeno svega 17 kilometara. Nalazi se u podnožju planine Crni vrh i predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala ovog podneblja.

Nastalo je pregrađivanjem Brestovačke reke 1959. godine, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara.

Ova voda je pre svega namenjena rudarsko-industrijskim pogonima u Boru, ali isto tako omogućava i razvoj turizma.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Voda u jezeru tokom letnih meseci dostiže 25 stepeni, što je idealno za razvoj kupališnog turizma. Na obalama Borskog jezera nalazi se nekoliko plaža - betonskih, šljunkovitih i travnatih. Svuda okolo su listopadne i četinarske šume, zeleni proplanci i livade.

Pored nadmorske visine od 438 metara, umereno-kontinentalne klime, dominantno paleovulkanska kupa Tilva Najgra ovo jezero čini glavnim turističkim adutom grada Bora.

foto: Filip Plavčić

U jezero se redovno pušta po nekoliko tonа riblje mlаđi sа ciljem dа se obogаti i povećа riblji fond. Upravo zato, Borsko jezero sa svojom čistom i prozirno bistrom plаninskom vodom omiljeno je mesto sportskih ribolovaca istočne Srbije i šireg regionа.

Na samoj obali jezera izgrađeni su hoteli “Jezero”, “Metalurg” (u restauraciji), konačište “Vertigo”, kao i vile i vikend kućice.

Hotel "Jezero" na Borskom jezeru restauriran je u avgustu 2012. godine i od tada je ponovo otvoren za posetioce. Prostire se na više od 14.000 m2 i ispunjava se domaće i evropske standarde za hotel sa četiri zvezdice.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Hotelski smeštaj raspolaže sa oko 300 ležajeva, zatvorenim bazenom, saunom, slanom sobom, modernom kuglanom, disko klubom, soboma za karaoke, salama za stoni tenis, snuker, bilijar i šah, kao i dobro opremljenim trim kabinetom.

Oko hotela se nalaze: dečji parkić i igrališta za fudbal, odbojku, rukomet i košarku. Tu su i uređene trim staze za šetnju, kao i rekviziti za sportove na vodi.

U hotelu se mogu iznajmiti bicikli za vožnju po brdskim zemljanim i asfaltiranim putevima oko jezera.

Hotel pruža odlične uslove za sportske pripreme, u šta su se do sada uverili mnogobrojni domaći i inostrani sportisti.

Borsko jezero rado posećuju bajkeri iz Srbije i zemalja u regionu, pa i cele Evrope. Tako je tradicionalna manifestacija koja se godinama održava na Borskom jezeru Moto skup u organizaciji borskog kluba "Ist bajkers” (East bikers).

foto: Filip Plavčić

Takođe, svake godine 1. maja se na Borskom jezeru održava Prvomajski uranak. Tada na ovom mestu bude desetak hiljada ljudi.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.