Aktiviran je humanitarni broj za fondaciju NORBS PLUS
Aktiviran je humanitarni broj za fondaciju NORBS PLUS, Foto: NORBS

BUDIMO HUMANI

Aktiviran je humanitarni broj za fondaciju NORBS PLUS

Najčešća posledica retkih bolesti je trajni invaliditet

Objavljeno:

Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) je početkom 2018. godine osnovala fondaciju NORBS+, koja će prikupljati finansijska sredstva za kupovinu neophodnih medicinskotehničkih pomagala, koje oboleli od retkih bolesti ne dobijaju o trošku zdravstvenog osiguranja.

U Srbiji se procenjuje da oko pola miliona građana živi sa nekom retkom bolešću. 80% retkih bolesti su genetskog porekla, dok su оstаlе posledica infеkciја, аlеrgiја ili uticаја fакtоra živоtnе srеdinе. Prvi simptomi bolesti se kod većine obolelih javljaju već na rođenju ili u ranom detinjstvu. Najčešća posledica retkih bolesti je trajni invaliditet. Zajedničkom akcijom NORBS-a i pojedinačnih udruženja koje okuplja ova krovna organizacija, prikupljene su informacije o potrebama obolelih od retkih bolesti i neophodnim medicinskim pomagalima.

Prikupljeni podaci pokazuju da je u ovom trenutku osobama sa retkim bolestima neophodno više od 100 komada različitih aparata koji pomažu disanje, 20 hodalica, 10 sobnih dizalica, kao i velika količina najrazličitijeg potrošnog materijala, u ukupnom iznosu od milion evra. Za sve one koji žele da pomognu pokrenut je humanitarni SMS broj 5105, a cena jedne poruke iznosi 100 dinara i važi za korisnike Vip, Telekom i Telenor mreža.

U svakom trenutku, dobrovoljna donacija može da se izvrši i putem uplate na račun Fondacije NORBS+.

Dinarski račun Fondacije NORBS+ je 205-255295-18 (Komercijalna banka). Plaćanja iz inostranstva:

Naziv korisnika: NORBS plus, Đušina 10, lokal 6; 11000 Belgrade, Republic of Serbia

SWIFT: KOBBRSBG, IBAN: RS35205007080004843332 Banka: Komercijalna banka a.d. Beograd, Svetog Save 14, 11000 Belgrade, Republic of Serbia Priključite nam se i pomozite da nabavimo medicinsko-tehnička pomagala i neophodnu opremu za osobe sa retkim bolestima. Za više informacija posetite sajt www.plus.norbs.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.