POZNATI SRPSKI METEOROLOG OTKRIO KAD ĆE PASTI PRVI SNEG!
Nedeljko Todorović, Foto: printscreen RTS

VREMENSKA PROGNOZA

POZNATI SRPSKI METEOROLOG OTKRIO KAD ĆE PASTI PRVI SNEG!

Nedeljko Todorović objašnjava da svako povećanje brzine vetra, a pogotovo košave, za jedan metar u sekundi ima efekat hlađenja za približno jedan stepen

Objavljeno:

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da sneg ove godine u Beogradu neće pasti do 23. novembra, kako statistika nalaže, ali da je vreme da se letnja odeća zameni zimskom jer će od idućeg ponedeljka temperatura početi da pada.

Nedeljko Todorović objašnjava da svako povećanje brzine vetra, a pogotovo košave, za jedan metar u sekundi ima efekat hlađenja za približno jedan stepen.

- Ako je brzina vetra šest metara u sekundi, to je kao da je šest stepeni hladnije - kaže Todorović.

Najavljuje da će košava duvati u utorak i sredu, a zatim ponovo od petka do ponedeljka. Ističe da pravilo po kojem košava uvek duva neparan broj dana nije tačno.

- To je neko narodno verovanje. Možda ima smisla, ali nije precizno, pogotovo ne u Južnom Banatu gde duva duplo veći broj dana nego u Beogradu - kaže Todorović.

Juče je na snazi bio žuti meteo-alarm, što znači da brzina vetra prelazi 17 metara u sekundi, odnosno 60 kilometara na čas, objašnjava Todorović. Navodi da je u Južnom Banatu i Zapadnom Pomoravlju na snazi narandžasti meteo-alarm odnosno upozorenje da brzina vetra prelazi 24 metra u sekundi, a da je košava u Vršcu danas duvala i brzinom od 100 kilometara na čas.

Iako se sve češće dešavaju nesreće čiji je uzročnik jak vetar, Nedeljko Todorović kaže da nema mesta za strah i da samo treba biti oprezan i obratiti pažnju na upozorenja meteorologa.

- Žuti meteo-alarm je više informacija nego upozorenje, a kada je na snazi narandžasti, vetar može napraviti štetu. Moguće je da podigne neki slabije pričvršćen krov, staro drvo ili saobraćajni znak - objašnjava Todorović.

Bez snega u skorije vreme

Statistika kaže da prvi sneg u Beogradu padne 23. novembra. Todorović kaže da statistika ne greši, ali zavisi samo kako je tumačimo.

- Ove godine sneg neće padati 23. novembra. To je samo statistički izračunat srednji dan. Može da padne i ranije i kasnije. Ove godine će pasti kasnije. Prošle godine je pao ranije, već 18. novembra - podseća Todorović.

Ističe da će temperatura padati od idućeg ponedeljka, pa se u brdsko-planinskim predelima sneg može očekivati krajem novembra, dok za niže predele još uvek nije izvesno. Upozorava da je poželjno polako izvlačiti toplu odeću koja će pogotovo biti potrebna u jutarnjim i večernjim satima.

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.