BUŠENJE UŠIJU UŽARENOM IGLOM MOŽE DETE KOŠTATI ŽIVOTA! Morbidno stavljanje MINĐUŠA u SRBIJI 1925. godine
Posle toga se zavlači konac, koji nije gladak, u boji, često od starih čarapa, Foto: Novi.ba

ESPRESOPEDIJA

BUŠENJE UŠIJU UŽARENOM IGLOM MOŽE DETE KOŠTATI ŽIVOTA! Morbidno stavljanje MINĐUŠA u SRBIJI 1925. godine

Posledice takvog rada su često vrlo teške: otok, crvenilo, gnojenje, crveni vetar a najčešće kraste, koje dete dugo nosi i teško se zalečuju

Objavljeno:

Ostao je jedan nekulturan, varvarski običaj, da se deci ženskoj, pa i muškoj, kad se rode, buše uši, da nose uboce - minđuše, piše doktor Dobrivoje Popović i svom "Narodnom lekaru" iz 1925. godine.

Kad bi ta moda bila samo štetna po kesu, ne bi se toliko zalagali, jer se čine u modi još mnogo teže i strašnije stvari. Ali, kad to ide na štetu zdravlja, onda moramo upozoriti naivne majke, koje žele da im se dete okiti obocama, da mu stvaraju bolove i bolesti.

Zamislite samo varvarizam a i to majka gleda, da usijanom iglom buše uši svom detetu. Posle toga se zavlači konac, koji nije gladak, u boji, često od starih čarapa, kroz ranjavu i krvavu rupu.

Posledice takvog rada su često vrlo teške: otok, crvenilo, gnojenje, crveni vetar a najčešće kraste, koje dete dugo nosi i teško se zalečuju.

Neki će reći, sad ima oboca na federu, te se uši ne buše. To je istina. Ali kakva je potreba da čovek svesno i namerno pričinjava sebi bol pritiskom federa od oboca na ušnu školjku sem najprostije sujete mode, koja često i glave stane?

BONUS VIDEO:

POBEGLI GLAVOM BEZ OBZIRA! Zapevao operu na Južnom polu, a reakcija pingvina je urnebesna! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.