NE ZNAM SIMBOLIKU, ALI ZNAM DA RAT NIJE GOTOV! Proverili smo da li Srbi znaju koji smo danas dan slavili (ANKETA)
Espreso na ulicama glavnog grada, Foto: Printscreen, Ilustracija

espreso anketa

NE ZNAM SIMBOLIKU, ALI ZNAM DA RAT NIJE GOTOV! Proverili smo da li Srbi znaju koji smo danas dan slavili (ANKETA)

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je u Srbiji zvanično prvi put obeležen 2012. godine i praznuje se kao neradan dan..

Objavljeno:

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Na današnji dan je potpisno primirje u Prvom svetskom ratu kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je zvanično prvi put obeležen 2012. godine u Srbiji, i praznuje se kao neradan dan. Inače, ovaj dan se obeležava uz brojne državne i vojne počasti.

Tim povodom, izašli smo na ulice kako bismo proverili, da li naši sugrađani znaju zbog čega je 11. novembar neradan dan, i koja simbolika se krije iza ovog datuma.

U narednih nekoliko sekundi poslušajte šta su nam sugrađani rekli:

Uglavnom, primetili smo da su sugrađani prilično informisani, te su nam ukratko objasnili zbog čega je ovaj datum važan.

Čuo sam da je zbog završetka Prvog svetsko rata, ne znam šta je simbolika, ali nadam se, da je u pitanju sloboda. Rat nije gotov, dakle, prvi i drugi jeste, ali je treći u toku, tako da budite obazrivi", ukratko je prokomentarisao jedan anketirani sugrađanin.

Isto tako, dobijali smo korektne odgovore, što bi značilo da većim delom imaju predstavu o određenom istorijskom periodu, i njegovom značaju.

Znam da je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ali ne znam simboliku praznika, kazao je jedan sugrađanin.

Takođe, bilo je i onih koji su prilično neinformisani.

Ne bih znao tačno da Vam kažem, rekao je anketirani sugrađanin.

Podsetimo, kao glavni motiv ovog praznika koristi se i cvet Natalijine ramonde, a reč je o vrsti koja ima neverovatnu sposobnost da se potpuno regeneriše, nakon što se osuši. Ovaj cvet daruje se povodom proboja Solunskog fronta i bitke na Kajmakčalanu. Natalija Ramonda bila je bolničarka iz Švajcarske koja je stradaloj vojsci mnogo pomagala.

Natalijina ramonda je dobila naziv po kraljici Nataliji Obrenović, zahvaljujući dvorskom lekaru Savi Petroviću, koji je otkrio da na Balkanu postoji još jedna vrsta ramonde, koja se razlikuje od one koju je pronašao Josif Pančić. Inače, amblem se sastoji od jednog ljubičastog cveta sa pet latica i dve zelene trake koje liče na lentu slavne albanske spomenice, a koja prikazuje stradanje tokom povlačenja kroz Albaniju.

Bonus video

(Espereso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.